www.shakedown.be - rallysport in belgië

Alltec Seys

TVB

Diger

ARD Service

HomeNieuwsHomeHomeHomeHomeHomeHome
www.shakedown.be - rallysport in belgië

Het seizoen 2016 van A tot Z (deel 2)
28.12.2016 - 18:04, tekst jeroen d'hulster - foto tom hollebeke

De wagens staan op stal, de bekers zijn uitgereikt. Het seizoen 2016 is voorbij, maar we sluiten het jaar niet af zonder nog eens terug te blikken met ons jaaroverzicht 'van A tot Z'. Wat viel op? En wie reed zich in de kijker? Deel twee kijkt terug van J tot R.

Jongeren – De kweekvijver is niet bepaald dieper geworden, maar er vielen toch enkele lichtpuntjes te noteren. Bedoret en Vermeire toonden progressie in het Junior BRC, terwijl o.a. Vauterin en Vandeputte zich lieten opmerken in VAS-wedstrijden. Toch blijft de overstap van regionaal naar nationaal niveau moeilijk: een R1 is niet aantrekkelijk genoeg, een R2 meestal te duur. Ook met een nieuwe promotieformule lijkt daarin weinig verandering te komen.

Kevin – Hij heeft een beetje weg Kevin Pauwels, zijn naamgenoot in het veldrijden. De ietwat schuchtere Kevin Demaerschalk verdient de kans van een invoerder en kreeg die ook, maar de eigen inbreng in het budget vinden blijft moeilijk. Na o.a. een knap podium in Tielt hield zijn R5-campagne al op na Ieper. In de Condroz Rally greep hij terug naar zijn eigen DS3 R3T waarmee hij een ruime F2-zege boekte.

Loix – Zes op zes, een elfde zege in Ieper en een vierde Belgische titel: Fast Freddy sloot zijn carrière af met een boerenjaar. Helaas maakte hij het BK opnieuw niet echt spannend, maar er viel hem weinig te verwijten: Loix had het beste wapen, bleef zo goed als foutloos en is op zijn 46ste nog altijd erg snel. Hij stopt op een hoogtepunt, al was het net ietsje mooier geweest als het na Ieper was gebeurd.

M3 – Zescilinder of vierpitter: de BMW’s blijven elke rallyfan bekoren. In de M-Cup kregen we opnieuw een mooie strijd tussen Patrick Diels, Kurt Braeckevelt en Franky Boulat voorgeschoteld. Laatstgenoemde, die drie keer de algemene top-10 haalde in het BK, pakte opnieuw de titel. Bij de Historics reed Robin Maes zijn E30 naar drie BK-zeges en de vice-titel, terwijl Christophe Merlevede Ieper op zijn naam schreef.

Nulwagens – In de Condroz raakten toeschouwers betrokken in een ongeval. Gelukkig zonder veel erg, waardoor het ook onder de radar van de nationale media bleef. Dat de laatste twee nulwagens door jongeren - waarvan één zijn debuut maakte - werden bestuurd roept vragen op. In de Rally van Haspengouw waren dan weer opvallend weinig nulwagens, wat voor ergernis zorgde bij Freddy Loix.

Omloop - Met een verhuis van het rallycentrum naar de binnenstad onderging de Omloop van Vlaanderen dit jaar een metamorfose. De praktische Expo-site was misschien niet de meest sfeervolle, maar we hadden toch een beetje heimwee naar ‘de Hallen’. Het desolate servicepark in de haven viel niet bij iedereen in de smaak en ook het podium op het Stationsplein lokte niet de verhoopte massa toeschouwers.

Pyck – De Poperingenaar mocht al eens zegevieren in Doornik, maar de Rallysprint van de Monteberg was de eerste algemene overwinning in eigen streek voor Filip Pyck. Na alweer de top-20 te hebben gehaald in Ieper, vervulde hij een droom door de Rally van Wales te rijden. Met neef Gilles, die in Kortrijk veelbelovende chrono’s reed bij zijn R2-debuut, is de opvolging in de familie Pyck alvast verzekerd.

Quiz - Wat heeft u nog onthouden van afgelopen seizoen? Een testje met enkele quizvragen: 1) Hoe heet de jongere broer van Thomas Vauterin die dit seizoen een geslaagd debuut maakte? 2) Welke Nederlander behaalde op vijf VAS-deelnames één zege, drie tweede plaatsen en een derde plek? 3) Hoe heet de nieuwe, jonge copiloot van Cédric Cherain waarmee hij meteen naar de winst reed in Sankt-Vith? (antwoorden onderaan)

Renier – Net als in het BK bleven de hoofdrolspelers in het RACB Rally Criterium hoofdzakelijk dezelfde. Wim Lootens behaalde twee zeges maar haakte af na de Sezoensrally. Bjorn Renier had aan Philip Lommers een taaie klant, maar wist toch een overwinning en de algemene titel binnen te halen. De Clio-rijder werd zo beloond voor de jarenlange trouw aan dit nog steeds onderbelicht nevenkampioenschap.

Antwoorden quiz: 1) Pierre 2) Piet Van Hoof 3) Renaud Herman

Morgen (29 december): van S tot Z

  Op de hoogte blijven van onze volgende artikels? Volg ons op Facebook!

Nieuwsarchief 2011 - 2015

Nieuwsarchief 2002 - 2010

laatste nieuws