[Algemeen]   [Teams]   [Extra]   [Standen]   [Archief]

29.03.07 ::  TAC: Deelname Kris Princen twijfelachtig
Het debuut van Kris Princen met de Renault Clio R3 werd aangekondigd voor de komende TAC Rally. De R3 dreigt echter niet op tijd klaar te raken. De motor bevindt zich nog steeds bij Oreca in Frankrijk en zou volgende week dinsdag klaar zijn. Het zal spannend worden voor tuner Eddy Spelmans om de wagen vervolgens volledig klaar te krijgen tegen vrijdag. Als hij van start gaat, wordt het de eerste R3 die te zien zal zijn in een asfaltwedstrijd, na het debuut van Sandell in de WK-rally van Zweden. Uitsluitsel in de loop van volgende week... (www.rkp.be)

29.03.07 ::  TAC: Andy Lefevere met Mitsubishi Lancer
Andy Lefevere gaat in de komende TAC Rally met een Mitsubishi Lancer van start, zo meldt de website van Rallysport Lefevere. Het wordt een wagen uit de stal van JDR (John Deconinck), maar of het een Evo 7 groep A of Evo 9 groep N wordt is nog niet beslist. Later dit seizoen worden ook de Ypres Westhoek Rally en de Condroz Rally met een JDR-Lancer gereden.

Ondertussen ondergaat de voorlopige deelnemerslijst van de TAC Rally nog steeds updates.

29.03.07 ::  Rally van Sint-Truiden: Alle uitslagen
In dit ZIP-bestand zijn alle uitslagen van de afgelopen Rally van Sint-Truiden terug te vinden.

28.03.07 ::  De ConXion Evo IX
Vorige week hadden we over het programma van Yves Bruneel en Bart Vansteeland, die dit seizoen een Lancer Evo 9 van JDR zullen besturen. ConXion, het IT-dienstverleningsbedrijf van Chris Debyser uit Deerlijk, is hoofdsponsor van het project. "ConXioN Rallysport zal dus ook in de moderne rallys te zien zijn met de EVO IX uit de stal van JDR. Deze prachtige bolide zal bestuurd worden door Historic-kampioen Yves Bruyneel en co Bart Vansteeland. Wij wensen hen nu reeds veel succes voor het komende seizoen. En.....ook de nieuwe M3-bolide van Andy Lefevere die binnenkort op het strijdtoneel zal verschijnen, wordt gesteund door ConXioN Rallysport. In de Historic-rally's zullen, naast de Ascona's uit de eigen stal ook nog steeds de Opel Monza's van Godrive met ConXioN prijken.", zo staat te lezen op de website van ConXion Rallysport.

27.03.07 ::  Programma 2007: Pico's Racing Team
Rallyteam Oud-Vlaenderen heeft een nieuwe naam: Pico's Racing Team. Piloot Filip Pyck hield namelijk zijn horecazaak Oud-Vlaenderen in Poperinge voor bekeken en is vanaf nu brander van een eigen koffiemerk, Pico's Koffie genaamd. Het team gaat opnieuw van start met de ondertussen vertrouwde Mitsubishi Lancer Evo 6, die momenteel gereviseerd wordt. Het programma voor het eerste deel van het seizoen is reeds bekend. Er wordt voor het eerst gestart in de LRT Comines Rally. Daarna volgen nog de RS van de Monteberg en de 12u van Wervik, die de topafspraak van het jaar, de Ypres Westhoek Rally, moeten voorbereiden. Eind juli wordt met de onverhardrally Terre de Langres opnieuw een uitstap naar Zuid-Frankrijk gemaakt.

Pico's Racing Team is vanaf nu terug te vinden op www.picosracingteam.be. Het tweede kipfestijn van het team gaat dit jaar door zaterdag 28 april in zaal Oud-Vlaenderen.

26.03.07 ::  Xavier Bouche wint Rallye des Ardennes
Xavier Bouche heeft gisteren de Rallye des Ardennes gewonnen, de vroegere Circuit des Ardennes. Net als vorig jaar haalde hij het met zijn Subaru Impreza groep A van Hubert Deferm en zijn Impreza WRC. Bouche nam de beste start nadat Deferm ronddraaide op KP 1. Toen het begon opdrogen liet Deferm zijn mixt-banden te lang liggen, waardoor hij nog eens een foutje maakte. Uiteindelijk strandde de kasseienlegger op 16". De derde plaats, op bijna vier minuten, ging naar Yannick Bodson met zijn Audi S2. Spektakelrijder Renaud Verreydt finishte vierde in Div 4 met zijn BMW M3 op meer dan vijf minuten.

In Div 3-2-1 was de spanning weg na de opgave van Fréderic Béco, die een motorsteun brak op zijn C2. José Damsin won met gemak met zijn Lancer Evo 7 op straatbanden voor Castremanne (Suzuki) en Diels (Manta).

26.03.07 ::  Rally van Sint-Truiden: Opnieuw Steve Matterne
Steve Matterne heeft voor de tweede opeenvolgende keer de Rally van Sint-Truiden gewonnen. De Mitsubishi-rijder haalde het vrij makkelijk van de Subaru's van Van Tricht, Nijs en Schepers. Schmelcher werd achteruitgeslagen door een lekke band, kampioenschapsrijders Hosten (sortie), Claesen (cardan) en Vermeulen haalden het einde niet.

Streekrijder Steve Matterne maakte opnieuw zijn favorietenrol waar. De Criterium-rijder reed van start tot finish aan de leiding met de Colsoul-Lancer Evo 8 en mocht zo voor de tweede opeenvolgende keer zegevieren in Sint-Truiden. Na 12 proeven had Matterne een minuut voorsprong op Kristof Van Tricht, die opnieuw zijn talent toonde met zijn Subaru Impreza WRX. Phil Nijs finishte derde op anderhalve minuut met zijn Subaru Impreza '06, kortbij gevolgd door de Impreza van Tony Schepers, vorig jaar nog tweede in Sint-Truiden.

In de strijd om de vijfde plaats ging Erik Deveux (Lancer Evo 6) nog net Henri Schmelcher (Porsche 911 GT3) vooraf, die met een lekke band op KP 3 veel tijd verloor. Jean-Marc Decloedt hield in een Impreza-duel voor de zevende plaats net Jan Czech achter zich. De Oost-Vlaming pakte na de RS van Moorslede opnieuw een top-10 plaats met zijn standaard-Subaru en was tevens de beste in Div 3-2-1, waarin nu ook wedstrijdbanden zijn toegelaten. Daarin klopte hij David Wilmots (R5 GT Turbo) met slechts een seconde. De derde in D3-2-1 was voor Wim Lootens die debuteerde met zijn nieuwe Clio. Hij finishte elfde algemeen, net achter Didier Ceenaeme met de Caen-BMW M3.

Bij de Historics waren alle ogen gericht op Robert Droogmans. De voormalige Europese kampioen kwam opnieuw met een Porsche aan de start maar moest al vroeg aan de kant. De organisatie liet hem herstarten maar opnieuw moest de Porsche aan de kant, waardoor de Historic-zege naar Peter Frans (Ascona A) ging.

In Div 3-2-1 begon Jan Czech zijn campagne met een zege, maar de VAS-rijders in Divisie 4 kenden minder geluk bij de seizoensstart. Ronny Hosten (Corolla KC) ging op KP 1 van de baan als gevolg van een gebroken stuurhuis terwijl Danny Claesen een cardan zag breken op zijn Escort Cosworth.

:: Deelnemers mogen altijd hun wedstrijdverslag mailen naar info@shakedown.be!

26.03.07 ::  Programma 2007: Chris Dobbelaere
Chris Dobbelaere stond vorig jaar op non-actief wegens verbouwingen aan zijn huis. Dit seizoen gaat de West-Vlaming opnieuw een programma in eigen streek afwerken. De rode Opel Kadett 16v gaat van start in volgende wedstrijden:

TAC Rally Criterium
12u van Wervik
Short Rally van Oostrozebeke
Short Rally van Oudenburg
Omloop van Vlaanderen
TBR Rally
Hemicuda Rally

24.03.07 ::  Voorlopige deelnemerslijst TAC Rally
De komende TAC Rally belooft een topeditie te worden. De tweede manche van het BK, die verreden wordt op zaterdag 7 april, mag naast de vaste kampioenschapsrijders rekenen op heel wat regionale kleppers èn het debuut van Pieter Tsjoen met zijn Fiat Punto Super 2000. Tsjoen zal zich meteen kunnen vergelijken met Freddy Loix en zijn VW Polo Super 2000. Verder reeds ingeschreven of nog verwacht: Cols (Lancer Evo 8), Debackere (Celica GT4), Desmet (Corolla WRC), Lietaer (Impreza), Van Woensel (Nissan 350Z), Tanghe (Celica 4WD), Duquesne (Celica GT4),... De TAC betekent ook het debuut van Paul Allerts met de Fiesta Super 1600 en de start van de Fiesta Sporting Trophy.

Ook de voorlopige lijst van het RACB Rally Criterium is al aantrekkelijk. Stefan Van Craenenbroeck en Steve Matterne, die in Spa voor de overwinning streden, staan al zeker aan de start met hun Mitsubishi's, net als collega-kampioenschapsrijders Vermeulen (Corsa) en Potvin (Celica GT4). Verder uiteraard veel streekrijders aan de start, zoals Ceenaeme, Alliet T, Alliet X, Spillebeen, Dekeersgieter, Vandenberghe, Czech, Cools, Leune, Baert,...

De TAC Rally heeft terug een shakedown gepland die doorgaat op woensdag 4 april. Van 19u tot 22u kunnen de deelnemers testen op de vroegere KP De Ratte. Op de voorlopige deelnemerslijst staat aangegeven wie daar van start gaat.

:: Voorlopige deelnemerslijst

24.03.07 ::  Pieter Tsjoen kiest voor Fiat Punto Super 2000
Het nieuwe strijdros van Pieter Tsjoen is bekend. De kampioen van België heeft voor de Fiat Punto Abarth Super 2000 gekozen. Althans een gehuurde wagen voor de eerste wedstrijden, later zal, afhankelijk van de beschikbaarheid, een Punto of Peugeot 207 S2000 aangekocht worden. Op het programma staan enkele proeven van het BK en zeker vijf IRC-wedstrijden. Voor de Ypres Westhoek Rally, de topafspraak van het jaar, worden zeker nog drie wedstrijden gereden, met debuut in de komende TAC Rally. Volgend jaar plant Tsjoen het volledige IRC-kampioenschap te betwisten.

Bron: turbomagazine.be - ircseries.com - IRC Newsletter

22.03.07 ::  Programma 2007: L&M Racing Team
Het L&M Racing Team van Wim Lootens en Bert Minne debuteert komend weekend met een Renault Clio RS. Een wagen die deze winter opgebouwd werd, nadat de Saxo VTS van het team volledig vernield werd in een sortie in de Omloop van Vlaanderen.

Aanvankelijk stond het RACB Rally Criterium op het programma, maar aangezien de wagen nog niet klaar was voor de East Belgian Rally en het Criterium van de Omloop van Vlaanderen wegvalt, wordt nu gekozen voor het VAS-rallykampioenschap. "Dit jaar keren we terug naar het VAS Rallykampioenschap waar we volop voor de Div 1-2-3 titel zullen strijden. Ons seizoen start in de Rally van Sint-Truiden met het nummer 35 op de deur. Deze wedstrijd zal dienen om te wennen aan de auto en wat verbeteringen aan te brengen." De wedstrijd daarna wordt het Criterium van de TAC Rally, welke het team vorig jaar won. "Op zaterdag 7 april staat onze thuisrally met stip aangeduid op onze kalender. Onze prestatie van vorig jaar verbeteren is niet mogelijk, alsook evenaren zal haast onmogelijk zijn."

Rally van Sint-Truiden
TAC Rally Criterium
12u van Wervik
Short Rally Oostrozebeke
Rally van de Suikerstreek
Short Rally van Oudenburg
Short Rally van Linter
Short Rally van Kasterlee
TBR Rally
Hemicuda Rally

22.03.07 ::  Tweede Subaru voor Manu Racing
Manu Racing, het team van Manuel Verhaeghe uit Kemmel, bouwde deze winter in samenwerking met EP Motorsport twee VW's Golf I Historic op. Wegens grote interesse zijn beide wagens ondertussen verkocht, waarvan een aan Marnic Van Lancker. Manu kocht ondertussen een tweede Subaru Impreza, een baanwagen die binnenkort omgebouwd wordt tot groep N-rallywagen. De wagen, bestemd voor verhuur, zal in de Ypres Westhoek Rally bestuurd worden door Tommy Aeck, die normaal met één van Golfs ging rijden. Met steun van Manu Racing zal Tommy naast de Ypres Westhoek Rally nog enkele wedstrijden afwerken met de ex-Desreumaux Mitsubishi Colt van Thierry Techel.

Manu Racing, sinds kort verdeler van allerhande rallymateriaal van verschillende merken, is nog op zoek naar mecaniciens die tegen goeie condities de servicecrew willen versterken. Meer info via www.manuracing.tk.

22.03.07 ::  Marnic Van Lancker koopt Historic Golf I
Marnic Van Lancker heeft een van de twee Golfs van Manu Racing gekocht. Met de VW Golf I gaat Van Lancker de Historic-wedstrijden van Wervik en Ieper rijden. Jim's Café, het café van Marnic Van Lancker in Geluveld, laat morgen de beelden van RS van Moorslede zien.

21.03.07 ::  Voorbeschouwing Rally van Sint-Truiden
Een week na de start van het VAS-rallysprintkampioenschap begint in Sint-Truiden het VAS-rallykampioenschap. De organisatie, bestaande uit ACZL, TVC en rallyteam Martens, heeft er dit jaar een volwaardige rally van gemaakt, met vier ronden van drie proeven. Het deelnemersveld bevat zo'n 70 wagens, met als blikvangers Steve Matterne, de winnaar van vorig jaar, en Robert Droogmans, die terug deelneemt met een Historic-Porsche.

Opnieuw Steve Matterne?
Het deelnemersveld is in grote mate gelijkaardig aan dat van vorig jaar. Zo komt de winnaar van vorig jaar, Steve Matterne, terug aan de start met een Lancer Evo 8. Hij is dan ook meteen de favoriet voor de overwinning. Een andere kanshebber is Henri Schmelcher, onlangs nog derde in de Rally van Hannuit. Verder aan de start: diverse Impreza's (Schepers, Van Tricht, Decloedt, Nijs, Czech,...), Lancers (Vanlaer, Deveux, Vanreusel,...) en Cosworths (Claesen, Jambe). Verder in het oog te houden zijn de voorwielaangedreven wagens van Hosten (Corolla Kit Car), Vermeulen (Corsa), Hugaerts (Focus Kit Car), Wilmots (R5 GT Turbo), Lootens (debuut met Clio),... en de BMW's van Ceenaeme, Sutens en Heusdens. In totaal komen zo'n 60-tal wagens aan de start, met daarnaast nog enkele Historic-deelnemers, waaronder Robert Droogmans (Porsche 911) en Peter Frans (Ascona A). Daarvoor is er een doortocht van 13 demo-wagens, waarvan je hier de deelnemers kan zien. (deelnemerslijst)

Timing & Parcours
De wedstrijd kreeg er dit jaar een KP bij en zo promoveert de wedstrijd van een B naar A-rally. KP Velm vervoegt de proeven van Engelmanshoven en Kerkom, met vier doortochten op elke KP goed voor 107,6 km tegen de chrono waarvan 3% onverhard. "We vermelden wel dat op KP Engelmanshoven slechts twee punten toegankelijk zijn voor publiek. Deze zijn aangeduid in het programmaboekje. Er zal hier dan ook streng op toegezien worden door de lokale politie. We vragen dan ook uitdrukkelijk aan alle toeschouwers om zich hieraan te houden teneinde te vermijden dat we bij elke inbreuk hierop de wedstrijd dienen stil te leggen. Op KP Kerkom en KP Velm wordt er telkens een rondje gedraaid.", aldus wedstrijdleider Bruno Vandeput. Omstreeks 8u30 gaat de eerste wagen in Velm van start om daar rond de klok van 17u terug te finishen. (timing)

Rallycentrum
Het rallycentrum verhuisde dit keer naar Velm. In het parochiecentrum (Sint-Martinusstraat) is het wedstrijcentrum gelegen, het wagenpark en servicepark bevinden zich in de omliggende straten. Inkomkaarten kosten 10 € per persoon, een programmaboekje kost 2,5 €.

Website organisatie: www.tienseveiligheidsclubvzw.be.

21.03.07 ::  Programma 2007: Bruneel-Vansteeland
Na enkele jaren Historic, oa. met een Opel Manta A en de Transeurope van Goudezeune, staan Yves Bruneel en Bart Vansteeland in 2007 voor een compleet nieuwe uitdaging. Dit seizoen zullen ze immers aantreden met een Mitsubishi Lancer Evo 9 van JDR. Het is de wagen waarmee John Deconinck zelf reed in de afgelopen Rallysprint van Moorslede, met Bart Vansteeland als co-piloot. Met ConXion als hoofdsponsor zal worden gestart in de TAC Rally, de 12u van Wervik, de Ypres Westhoek Rally en de Omloop van Vlaanderen. "In het begin zal het er op aan komen de wagen te leren kennen, vertrouwen op te doen en vooral geen brokken te maken. Daarom zouden we graag nog even proefdraaien in de shakedown van de TAC Rally.", aldus Bart.

18.03.07 ::  Melissa Debackere wint RS Moorslede
Melissa Debackere heeft de Rallysprint van Moorslede gewonnen. In haar Toyota Celica GT4 was ze een halve minuut sneller dan de wederoptredende John Deconinck (Lancer Evo 9). Peter Desmet (Toyota Corolla WRC) finishte als derde op 51". Rino Beernaert (Peugeot 106) werd verrassend vijfde en winnaar in Div 3-2-1. De Historic-zege was voor Geert Vandoorne (Ford Escort MK 1). Onder meer Lietaer (motorproblemen) en Verreydt gaven op.

Het verwachte regenweer liet niet lang op zich wachten. Wie vroeg de baan op moest, kon op een droger parcours rijden en bijgevolg uitblinken tussen de toppers die in een plensbui de openingsproef moesten afwerken. Zo realiseerden de kleine voortrekkers van Vercruysse (Clio), Beernaert (106) en Vanneste (106) een tijd in de top-10. De scratch was voor Melissa Debackere, op 8" gevolgd door Dekoninck. Bodson en Desmet lagen vierde en vijfde, terwijl Renaud Verreydt (BMW M3) al snel aan de kant moest en Paul Lietaer tijd liet liggen na een foute bandenkeuze. Even later zette 'de Polle' zijn nieuwe aanwinst aan de kant nadat de motor van de Impreza op drie cilinders begon te draaien.

De tweede ronde werd gekenmerkt door een oponthoud veroorzaakt door Patrick Milleville. Met een geblokkeerde bak op de Escort Cosworth van Mies Racing hield hij oa. Desmet en Dekoninck even op. Melissa Debackere reed opnieuw de scratch, voor Yannick Bodson die de tweede plaats overnam. Dat Melissa het niet cadeau kreeg maar wel degelijk de snelste was, bewees ze in de volgende ronde. Opnieuw een besttijd, 7" sneller dan Dekoninck en 8" beter dan Desmet.

De laatste ronde zorgde voor nogal wat positiewissels in de top-10. Bijna op het einde kwam nog een hagelbui overwaaien, waardoor de toppers opnieuw een kletsnat parcours voorgeschoteld kregen. Rino Beernaert, die nog in het droge kon rijden, draaide zo de besttijd! Met zijn Peugeot 106 was hij 1" sneller dan Debackere, die de wedstrijd won met 31" voorsprong op John Deconinck, terug van weggeweest met een Lancer Evo 9 uit de eigen JDR-stal. Peter Desmet vervolledigde het podium met zijn Corolla op 51", op 10" gevolgd door Yannick Bodson.

De vijfde plaats ging naar Rino Beernaert, die het in Div 3-2-1 met 8" haalde van Luc Vercruysse, die eveneens sterk voor de dag kwam met de Seys-Clio. Stefaan Vanneste (Peugeot 106) finishte als derde en achtste algemeen, net na Erik Vleminckx in zijn Lancer Evo 6. De Fransman Deheegher werd negende met zijn Lancer Evo 7, Jan Czech sloot zijn debuut met de ex-De Keyser Subaru Impreza als tiende af.

Geert Vandoorne eindigde 11de en won zoals verwacht de Historic-wedstrijd. De Escort-rijder had 29" voorsprong op Mario Vantieghem (BMW 2002) en 42" op Peter Lemahieu (Escort MK 1). Vanmarcke (Talbot) en Tytgat (Kadett) vervolledigden de top-5.

:: Uitslagen
:: Deelnemers mogen altijd hun wedstrijdverslag doorsturen naar info@shakedown.be!

17.03.07 ::  Programma 2007: VT Rallysport
Kristof Van Tricht en Ludo L'Hoyes van VT Rallysport hebben hun programma voor 2007 bekend gemaakt. De 22-jarige Van Tricht, onlangs nog finalist van de Ford RACB Rally Contest, gaat samen met Wintercup-organisator L'Hoyes een drukbezet seizoen tegemoet. De reeds behaalde resultaten met de ex-Van Hove/Scheers Subaru, oa. een derde plaats in de voorbije RS van Zolder, zijn in elk geval veelbelovend.

Aanvankelijk wou het team het volledige VAS-kampioenschap afwerken, maar enkele van die wedstrijden worden nu vervangen door manches van het RACB Rally Criterium. Het duo komt zelfs aan de start in twee manches van het BK: de Omloop van Vlaanderen en de Condroz Rally.

De Subaru werd deze winter compleet gereviseerd en in een nieuw kleedje gestoken. Daarvoor werd een designwedstrijd uitgeschreven. Uit maar liefst 48 inzendingen koos het team voor het ontwerp van Gunther Thierie.

 

Rally van Sint-Truiden (VAS)
TAC Rally (VAS-Criterium)
Rallye de Wallonie (Criterium)
Sezoensrally Bocholt (VAS-Criterium)
Short Rally van Oostrozebeke (VAS)
Rally van de Suikerstreek (VAS)
Short Rally van Oudenburg (VAS)
Short Rally van Linter (VAS)
Short Rally van Kasterlee (VAS)
Omloop van Vlaanderen (BK)
Haspengouwrally (Criterium)
Condroz Rally (BK)

17.03.07 ::  Programma 2007: Stijn Vandenberghe
Stijn Vandenberghe en Tom Debergh gaan in 2007 een gemengd programma afwerken. De ex-Dejonghe Peugeot 106 zal zowel ingezet worden in het RACB Rally Criterium als in enkele proeven in eigen streek. Ondertussen haalde het duo al een zevende plaats in het Criterium van de East Belgian Rally. (foto's Tom Buyse)

 

RS Moorslede
Criterium TAC Tielt
Criterium Rallye De Wallonnie
RS Monteberg
Criterium Sezoens Rally Bocholt
12u van Wervik
Short Rally van Oostrozebeke
RS Staden
TBR Rally
Hemicuda Rally

16.03.07 ::  Lay-out Subaru Impreza Paul Lietaer!
Bekijk hier de lay-out van de Subaru Impreza groep A van Paul Lietaer!

16.03.07 ::  RS Moorslede: Forfait Didier Duquesne
Didier Duquesne moet verstek laten gaan voor de RS van Moorslede. "De Rallysprint van Moorslede die zou worden gereden met de Saxo Kit Car, gesteund door een plaatselijke sponsor, die het helaas heeft laten afweten, gaat spijtig genoeg niet door. Het nieuws werd ons vandaag bevestigd door de sponsor in kwestie. Toch willen we de organisatie en Stef Depuydt bedanken voor hun medewerking en begrip. Hierbij laat ik ook weten dat de rest van ons programma, met de Celica en de BMW M3 niet in het gedrang komt!", aldus Didier.

15.03.07 ::  Voorbeschouwing Rallysprint van Moorslede
Komende zondag staat met de 6de Rallysprint van Moorslede de eerste wedstrijd van het VAS-kampioenschap op het programma. De opener is meteen een voltreffer te noemen. AMV en werkgroep De Pompeschitter heeft terug een uitstekend deelnemersveld bij mekaar gekregen: meer dan 140 deelnemers, met aanwezigheid van de regionale toppers en enkele namen uit het BK.

Wie klopt de WRC?
Met 120 deelnemers bij de 'moderne' en 23 Historics kan het nieuwe seizoen haast niet beter van start gaan. Zeker als de organisatie zorgt voor enkele attracties, zoals de komst van Renaud Verreydt (BMW M3) en Yannick Bodson (Audi S2). De Walen zullen zeker voor spektakel zorgen, maar zullen ze ook voor de overwinning kunnen meestrijden? Concurrentie is er in elk geval genoeg. Peter Desmet bijvoorbeeld, die zijn BK-campagne begon met een sortie, gaat als de te kloppen man van start met zijn Toyota Corolla WRC. Benieuwd of Melissa Debackere enig weerwerk kan bieden met haar Toyota Celica GT4 en hoe competitief zal Paul Lietaer zijn in zijn eerste wedstrijd met de Subaru Impreza? Daarnaast hebben we nog een uitgebreide lijst 'subtoppers' die we in of net buiten de top-10 mogen verwachten: Vleminckx (Lancer Evo 6.5), Deconinck (Lancer Evo 9), Alliet (BMW M3), Leune (BMW M3), Soenens (BMW M3), Claesen (Escort Cosworth), Milleville (Escort Cosworth), Prinzie (BMW M3), Deleersnijder (Manta), Monnens (Focus Kit Car), Duquesne (Saxo Kit Car),... De Historic-wedstrijd heeft 23 deelnemers, met als blikvangers Vandoorne (Escort MK I), Vanmarcke (Talbot Lotus), Vantieghem (BMW 2002) en Lemahieu (Escort MK I). (deelnemerslijst)

Timing & Parcours
Het parcours, dat hetzelfde gebleven is tegenover vorig jaar, is 8,6 kilometer lang en wordt viermaal verreden. Er wordt op zondag geen verkenning meer gereden, zodat meteen met een wedstrijdronde van start wordt gegaan om 8u30. De andere drie ronden starten om 11u00, 13u30 en 16u00. (timing)

Rallycentrum
De wedstrijd mag dan wel Rallysprint van Moorslede heten, het rallycentrum bevindt zich in Dadizele. Daar bevindt zich het servicepark (parking Dadipark), wedstrijdsecrateriaat, podium (markt Dadizele), wagenpark,... Een plannetje van het rallycentrum kun je hier bekijken.

Website organisatie: www.omloopvanvlaanderen.be.

15.03.07 ::  Genummerde deelnemerslijst RS Moorslede
De genummerde deelnemerslijst van de Rallysprint van Moorslede kun je nu hier raadplegen.

14.03.07 ::  Pieter Tsjoen richt zich op Super 2000
Pieter Tsjoen gaat zich toeleggen op Super 2000, zo melden onze collega's van Rally Online. Het Super 2000-project krijgt de voorkeur boven het programma met de Focus WRC in het Frans asfaltkampioenschap. De Focus WRC staat te koop, maar welke S2000 aangekocht zal worden is nog niet zeker. Tsjoen en co Chevallier zullen een gemengd programma rijden, met zowel IRC-wedstrijden als wedstrijden uit het BK, zoals de Rallye de Wallonie, de Ypres Westhoek Rally, de Omloop van Vlaanderen en de Condroz Rally.

14.03.07 ::  RS Moorslede: Dringend geneesheer gezocht
De organisatie van de Rallysprint van Moorslede heeft voorlopig geen geneesheer beschikbaar en dat brengt het doorgaan van de wedstrijd in gedrang.

"Er zijn problemen met het bekomen van een positief advies van de voorzitter van de Provinciale Commissie voor Dringende Geneeskundige Hulpverlening van West-Vlaanderen (PCDGH - W-VL) ivm het medisch dispositief dat ingezet wordt. De PCDGH controleert of alle personeel voldoet aan de wettelijke bepalingen. Daar het moeilijk is om een gekwalificeerde geneesheer te vinden die zich kan en wil vrijmaken om een ganse zondag zich ten dienste te stellen van de autosport (tegen een betaalbare prijs), verkrijgen we als organisator geen groen licht. We proberen met de steun van RED om hiervoor een oplossing te vinden. Het wordt een onhoudbare situatie voor organisatoren (en voor RED die op vele rally's het medisch dispositief levert) om tegen een betaalbare prijs geneesheren te vinden die zich willen en kunnen vrijmaken om de taak van coördinerend geneesheer op zich te nemen. Indien iemand een geneesheer kent die aan de gestelde voorwaarden voldoet, gelieve ons dit dringend te laten weten aub.", zo staat te lezen op de site van AMV. De voorwaarden voor geneesheren kan men hier terugvinden.

13.03.07 ::  Rallyrijders met een hart
Dat rallyrijders en organisatoren niet alleen oog hebben voor hun glimmende bolides en pk-krachtige motoren, bewijst de actie opgezet door autostal Atlantic, één van de grootste Vlaamse renstallen, en AC Targa Florio, organisator van ondermeer de Ypres Westhoek Rally.

Onder de actienaam. Met een kloppend hart van start tot finish willen deze clubs het Olivia Hendrickx Research Fund ondersteunen. Dit fonds werd in 1999 opgericht door de ouders van de toen 2-jarige Olivia, die plots getroffen werd door hersenstamtumor. Er werd intensief gestreden voor haar leven, doch de bestaande therapieën bleken ontoereikend. In april 2000 overleed Olivia. De ouders waren in contact gekomen met de wereld van de medische wetenschap en aarzelden dan ook niet om financiële steun te verlenen aan het vitaal belangrijk wetenschappelijk onderzoek. Het was voor hen onaanvaardbaar te moeten vaststellen dat in feite onderzoekers, behoudens de universitaire begeleiding, geheel afhankelijk zijn van subsidies. Op initiatief van de ouders werd besloten tot de oprichting van het fonds dat de naam draagt van hun overleden dochtertje. Het Olivia Hendrickx Research Fund wil het wetenschappelijk therapeutische onderzoek naar kanker in Belgie ondersteunen. Via de ingezamelde fondsen werkt het Research Fund in de eerste plaats mee aan de verfijning van het basiskankeronderzoek, de ontwikkeling van het tumorvaccin en de financiële bijstand aan patiënten. Op dit ogenblik gaat in eerste instantie de steun uit naar Professor Dr.Stefaan Van Gool van de K.U. Leuven, in het onderzoek naar nieuwe kankertherapieën vanuit de kinderoncologie.

Door ondermeer een stickerverkoop en tal van andere initiatieven willen Autostal Atlantic, onder aanvoering van voorzitter Danny Debruyne en secretaris Freddy Hindryckx, en AC Targa Florio, onder leiding van voorzitter André Bostyn, hun medewerking volop verlenen aan dit nog enigszins onbekend maar levensnoodzakelijk fonds.

De actie zal zowat aan bod komen in alle autosportwedstrijden. Op de assistentiestand van autostal Atlantic zult u steeds uw goed hart kunnen tonen en het laatste nieuws vernemen over de actie. Zondag 17 juni, vindt dan in en rond de tent van A.C. Targa Florio op de grote markt van Ieper een benefiet namiddag plaats. Apotheose moet dan volgen op zaterdag 23 juni, waneer om 21u30 op het eindpodium van de Ypres Westhoek Rally het integrale bedrag zal overgemaakt worden aan de mensen achter het Olivia Hendrickx Ressearch Fund (www.olivia.be). Vanaf de Rallysprint van Moorslede zullen heel wat rijders hun rallywagen tooien met de sticker van de steunactie. Ook rallypiloten beseffen dat de steun aan deze actie en aan het Olivia Hendrickx Research Fund van groot belang is.

Meer informatie kan steeds bekomen worden bij initiatiefnemer Bruno Debruyne op 0472/90.71.32, facilities@ypresrally.com of via de organiserende clubs www.autostal-atlantic.be of www.ypresrally.com.

Giften zijn steeds welkom op rekeningnummer 850-0275959-89 met vermelding 'Rallyrijders met een hart.' De sticker is te koop voor de prijs van € 5, bestellen kan door een mailtje te sturen naar steunactie@autostal-atlantic.be met de vermelding van naam en adres.

Hartelijk dank alvast namens de organiserende verenigingen.

12.03.07 ::  Charles-Antoine Hastir in de Fiesta Sporting Trophy
De Fiesta Sporting Trophy heeft er met Charles-Antoine Hastir een nieuwe deelnemer bij. De Luikenaar werd vorig jaar Belgisch kampioen in klasse N1 en gaat dit seizoen de volledige Trophy afwerken met Philippe Rasdolsky als co-piloot. Hun doelstelling is de eindwinst in de promotiecup. Hun Fiesta ST zal worden geprepareerd door Vertommen Racing, het team dat ook instaat voor de Fiesta's van Cédric Clément en Fréderic Briclet. De tweede wagen van het Normfest-team, de Peugeot 106 van het team Bosseret/Paquay, heeft als doel de titel in N1.

12.03.07 ::  Programma 2007: Didier Duquesne
Na enkele seizoenen met een Saxo Challenge, kwamen Didier Duquesne en Jean-Yves Malfait twee jaar geleden met een originele BMW Compact voor de dag. De BMW werd in de voorbije TBR Rally vervangen door de Toyota Corolla WRC van DMS. De eerste 4x4-ervaring viel zo goed mee dat het Kortrijkse duo nu een gemengd programma op poten zet.

Didier: "Na overleg met Pol Devos (DMS) hebben we besloten om een gemengd programma te rijden met de Celica GT Four en de BMW Compact M3. We zijn momenteel bezig met de Compact te voorzien van een nieuwe motor, die de onvoorziene tegenslagen van 2006 moet doen vergeten! De Celica GT Four, waarmee we ons programma zouden rijden, is de nieuwe aanwinst van DMS. Onze eerste voorziene rally, Moorslede, zullen we rijden als opwarmer met de Saxo Kit Car van Stef Depuydt. Indien alles in de eerste wedstrijden naar wens verloopt, zouden we ons graag eens wagen aan een rally op onverhard, met name de rally Terre de Langres met de Celica GT Four. Zoals ieder jaar is de grote afspraak de Omloop Van Vlaanderen, met dit verschil dat er dit jaar twee auto's worden ingezet, met name de Celica GT Four en onze eigen vernieuwde BMW Compact M3. De Celica zal bestuurd worden door onszelf en voor de Compact wordt nog onderhandeld..."

De volgende wedstrijden zijn voorzien:
Rallysprint van Moorslede (Saxo Kit Car)
TAC Rally (Celica GT Four)
Comines Rally (BMW M3)
12u van Wervik (Celica GT Four)
Short Rally van Oostrozebeke (BMW M3)
Rallye de Leptines (BMW M3)
Terre de Langres (Celica GT Four)
Omloop van Vlaanderen (Celica GT Four & BMW M3)
TBR Rally (BMW M3)

12.03.07 ::  Rally van Hannuit: Tweede opeenvolgende zege voor Hubert Deferm
Hubert Deferm heeft voor de tweede opeenvolgende keer de Rally van Hannuit gewonnen. De kasseienlegger had in zijn Subaru Impreza WRC meer dan drie minuten voorsprong op de Nederlanders Leemans (Lancer Evo 6). Henri Schmelcher finishte derde met zijn Porsche 911 GT3. Thuisrijder Laruelle werd vierde met de Polo Super 2000, Raphaël Beaufort won in Div 3-2-1 met zijn Clio.

Hubert Deferm maakte zijn favorietenrol meteen waar door sterk van start te gaan in de Haspengouwstreek. De Subaru-rijder verzamelde in de eerste ronde van vijf proeven meteen een voorsprong van een dikke minuut op Jean-Yves Laruelle, die voor zijn thuiswedstrijd de VW Polo Super 2000 van René Georges huurde. De Nederlander Roland Leemans (Lancer Evo 6) volgde op slechts vijf seconden van de Polo, Schmelcher (Porsche 911 GT3) lag vierde op zeven tellen van Leemans. De vijfde plaats was voor Bob Colsoul (Lancer Evo 9), maar even later verdween de streekrijder uit de wedstrijd.

In de tweede ronde bleef Deferm zijn voorsprong verder uitbouwen. Zijn dichtste belager tot dan toe, Jean-Yves Laruelle, werd na tijdsverlies verwezen naar de vijfde plaats. Leemans nam de tweede plek over, gevolgd door de Porsches van Schmelcher en Guillemin. De top-3 bleef ongewijzigd in de laatste ronde, Laruelle ging nog voorbij Guillemin voor de vierde plaats. Daarachter won Filip Barbier de 4x4-strijd van Nijs, Gengler en Dekeerle.

In Div 3-2-1 was Raymond Horgnies (BMW M3) de snelste starter, maar na een foutje nam Raphaël Beaufort het commando over. Beaufort bleef leiden met zijn Clio en won, Horgnies lag derde maar gaf later op, net als Wilmots (R5 GT Turbo) die in tweede positie lag. De resterende podiumplaatsen gingen zo naar Laurent Benoit (Peugeot 306) en Didier Flohimont (Citroën C2).

:: Resultaten
:: Foto's Bart Cleppe - Barresjok.be

12.03.07 ::  Extra deelnemers voor RS Moorslede
De Rallysprint van Moorslede zal de kaap van 140 deelnemers overschrijden. De organisatie meldt nog de deelnames van Didier Duquesne (Saxo Kit Car), Stef Depuydt (Saxo) en de heroptredende John Deconinck (Lancer Evo 9). Ook Peter Desmet zal hoogstwaarschijnlijk aan de start staan met zijn Toyota Corolla WRC.

Moesten er reeds ingeschreven teams weten dat ze niet kunnen starten, gelieve dit te laten weten aan de organisatie (0496/88.15.98) of via info@omloopvanvlaanderen.be en dit voor woensdagavond 20 uur.

10.03.07 ::  Programma 2007: Bram Fonteyne
Bram Fonteyne zorgde vorig jaar voor een opvallende verschijning met zijn originele Volvo. "De Volvo heeft nu een zwaardere motor, een 2.3, dat wil dus zeggen dat we nog meer spektakel zullen geven dan in 2006. Na Moorslede volgen Comines, Monteberg, Oostrozebeke, Reningelst en misschien ook Staden en Koekelare. Jammergenoeg kunnen we door omstandigheden niet in Wervik deelnemen, na zes jaar actief te zijn in de tabakstad. Ook bedank ik alle sponsors en zeker mijn servicemannen voor de tijd die zij erin gestoken hebben alsook onze vrouwen die veel geduld moeten hebben."

Meer foto's en info over het team op users.telenet.be/fbmotorsport.

10.03.07 ::  Nieuwe co-piloot voor Ferdi Perneel
Ferdi Perneel begint aan de Fiesta Sporting Trophy met een nieuwe co-piloot. Aanvankelijk zou Filip Collez de rechterstoel innemen, maar wegens ziekte wordt hij vervangen door Christian Malais, die vorig jaar de Trophy reed met Hein Derynck. Malais neemt de taak van interim-co op zich totdat Filip terug fit is. "Er zal wel nog moeten uitgekeken worden naar een plaatsvervanger voor de RS van Moorslede omdat Christian bezet is. Deze rallysprint is voorzien als test op de Fiesta Sporting Trophy. Wij wensen met deze Filip een zeer spoedig herstel toe.", aldus Ferdi Perneel.

10.03.07 ::  Deelnemerslijst RS Moorslede compleet
De deelnemerslijst voor de 6de Rallysprint van Moorslede is bekend, en die is in elk geval veelbelovend. "Wij, zijnde AMV en werkgroep de Pompeschitter, zijn terecht fier opnieuw uit te pakken met een mooi deelnemersveld voor onze rallysprint. Waar we in het verleden al menige Belgische toppiloten konden aantrekken, kunnen we dit jaar opnieuw enkele mooie namen op onze lijst bijschrijven.", aldus Marnik Malengier van de organisatie.

De grootste blikvangers zijn Renaud Verreydt (BMW M3), Yannick Bodson (Audi S2), Melissa Debackere (Toyota Celica GT4) en Paul Lietaer (Subaru Impreza). Het lijstje favorieten wordt aangevuld door de Mitsu's van Dekeerle en Vleminckx, de BMW's van Alliet, Leune, Prinzie en Soenens, de Escort Cosworths van Claesen en Milleville,... In Moorslede staan ook 22 Historics aan de start, waarbij namen als Vandoorne (Escort MK 1), Vanmarcke (Talbot Lotus), Bruneel (Manta A) en Vantieghem (BMW 2002) in het oog springen. De Fiesta Sporting Trophy heeft met de deelnames van Coene, Perneel, Olivier en Martin een ruime afvaardiging. Petra Deduytsche zal de Fiesta besturen van Hein Derynck, de piloot die ze dit jaar gaat navigeren in de Trophy. In totaal zijn 139 teams ingeschreven. Eén van hen zal zondagavond met een spektakelprijs naar huis mogen gaan, een nieuwigheid in VAS-wedstrijden.

Alle info op www.omloopvanvlaanderen.be.

10.03.07 ::  Info Sprint van Thurdinie
Autostal Thudinie uit Henegouw organiseert volgend weekend hun eerste sprint. Geen rallysprint, maar een proef die meetelt voor het ASAF-klimkoers/sprintkampioenschap. Op zaterdag gaat vanaf 14u een racing show door in Donstienne. Zondag worden er van 8u30 tot 12u30 gechronometreerde testen gehouden op het 2,2 km lange parcours. Om 13u30 gaat de eerste van de vier wedstrijdreeksen van start. Vooraf is er een demo van een Porsche, achteraf van een MG. Meer info over http://ecuriethudinie.ibelgique.com.

06.03.07 ::  Geen Criterium in de Omloop van Vlaanderen
Gisterenavond te horen in Power & Passion: de Criterium-manche van de Omloop van Vlaanderen gaat dit jaar niet door. De organisatie vreest namelijk voor een teveel aan deelnemers. Er worden blijkbaar heel wat Ieren en Engelsen aan de start verwacht en er is ook de komst van de Kalos Challenge uit Nederland. Daarnaast is er ook nog de steeds succesvolle Historic-wedstrijd met heel wat buitenlandse deelnemers. Om het voor de organisatie enigzins overzichtelijk te houden en de omwonenden niet al te veel te belasten werd dus beslist de Criterium-wedstrijd achterwege te laten. Het RACB Rally Criterium heeft zo nog vier manches te gaan: de TAC Rally van Tielt, de Rallye de Wallonie, de Sezoensrally in Bocholt en de Haspengouwrally.

Power & Passion kun je helemaal opnieuw beluisteren op www.powerandpassion.be.

05.03.07 ::  Luxemburgs team in Fiesta Sporting Trophy
De Luxemburge Ford-garage Wengler steunde vorig jaar Gilles Schammel in zijn campagne in de Fiesta Sporting Trophy International. De jonge Luxemburger gaat zich dit seizoen toeleggen op het JWRC met een Citroën C2 R2, zodat Wengler op zoek ging naar nieuw Luxemburgs talent dat ze konden steunen. De keuze viel uiteindelijk op Marco Christen en Joel Tousch. Wengler Racing werkt met ondersteuning van Floral Racing de volledige Belgische Fiesta Sporting Trophy af, aangevuld met de Rally van Luxemburg in september.

Meer info op http://www.fordwengler.lu/rallye.html.

05.03.07 ::  Reeds 120 deelnemers voor RS Moorslede
Op zondag 17 maart gaat het rallyseizoen in Vlaanderen van start met de Rallysprint van Moorslede. Nu al heeft Automobielclub Midden-Vlaanderen 120 teams op de inschrijvinglijst staan. Blikvangers tot nu toe zijn Bodson (Audi S2), Schouten (Metro 6R4), Claesen (Escort Cosworth), Leune (BMW M3), Alliet (BMW M3),... Worden nog verwacht: Lietaer (Subaru), Verreydt (BMW M3), Boxoen (?),...

Klik hier voor de voorlopige deelnemerslijst.

05.03.07 ::  EBR: Bekijk de Sporza-reportage op internet
Gisteren zou de eerste Sporza-reportage over het BK Rally uitgezonden worden. Een uitgelopen medaille-uitreiking op het EK atletiek besliste daar echter anders over. Er bleef geen tijd meer over voor het verslag van de East Belgian Rally, maar je kan de reportage wel hier bekijken. Zondag wordt de reportage nog eens op Sporza uitgezonden.

04.03.07 ::  EBR: Van Craenenbroeck wint EBR Criterium
Vandaag werd in de East Belgian Rally de eerste manche van het RACB Rally Criterium afgewerkt. Een dertigtal regionale rijders stonden vanmorgen klaar voor zes lange proeven in het Duitstalig landsgedeelte. Met twee Lancers aan de start was het overduidelijk wie voor de zege zou strijden.

Toch was het niet de Evo 8 van Steve Matterne die het snelst van start ging, maar de Evo 6.5 van Stefan Van Craenbroeck. Hij zette de scratch neer op de openingsproef, op 18" gevolgd door Matterne en de snelle Corsa van Kornwolf. Slechts vijf piloten konden een tijd neerzetten, want de proef werd stilgelegd na de sortie van Franky Boulat (Opel Astra). Aan het einde van de eerste ronde had Van Craenenbroeck nog altijd 13" bonus op Matterne. Kornwolf volgde als derde op 30".

In de tweede en laatste ronde bleef het Mitsu-duel verdergaan. Van Craenenbroeck hield echter goed stand en won zo meteen de eerste wedstrijd van zijn Criterium-campagne. Steve Matterne strandde uiteindelijk op 9.6". Na de opgave van Kornwolf ging de derde plaats naar de snelle Mitsubishi Colt van Dahm, op een kleine minuut gevolgd door Kristof Vermeulen (Opel Corsa). De vijfde plaats was voor Delvaux (Clio), gevolgd door Ceenaeme (BMW M3), Vandenberghe (106) Nicolay (Yaris) en Potvin (Celica GT4). Er haalden 18 wagens de finish.

:: Resultaten
:: Deelnemers mogen altijd hun wedstrijdverslag doorsturen naar info@shakedown.be!

04.03.07 ::  Larry Cols wint East Belgian Rally
Larry Cols heeft de East Belgian Rally op zijn naam geschreven. Net als vorig jaar won de thuisrijder er met een Lancer Evo 8 groep A. Freddy Loix (VW Polo Super 2000) kreeg in het wedstrijdbegin met pech af te rekenen maar kwam toch nog terug naar de tweede plaats. Hubert Deferm (Impreza WRC) finishte als derde, voor de Nissan 350Z van Van Woensel en de Clio RS van Meurens, winnaar in groep N.

Al vanaf de eerste proeven werd duidelijk wie de te kloppen man was: Larry Cols met de Lancer Evo 8 groep A. Op de technische proeven in de eerste wedstrijdronde kon Loix, door het gebrek aan koppel op zijn Polo S2000, moeilijk aanklampen, en even later verloor hij helemaal de aansluiting na problemen met de ruitenwissers en een lekke band. Cols bleef ondertussen zijn voorsprong vergroten. Een lekke band, een schuiver en een nukkige benzinepomp konden de Mitsubishi-rijder niet uit z'n lood slagen. Met uiteindelijk meer dan vier minuten voorsprong behaalde Cols zijn derde zege in Spa, na zijn overwinningen in 2002 (Lancer Evo 6 groep N) en 2006 (Lancer Evo 8 groep A).

Na zijn pech klom Freddy Loix zaterdag van de negende naar de derde plek. Vandaag ging hij nog over Hubert Deferm naar de tweede plaats. Geen slechte zaak voor het kampioenschap, aangezien Desmet en Debackere, die ook het ganse BK afwerken, moesten opgeven na een sortie. Toch is er nog werk om de Polo competitiever te maken tegenover de Lancer Evo 8 groep A waarmee Larry Cols titelambities heeft.

Yannick Bodson stond gisterenavond vierde, met een ruime marge op achtervolger Van Woensel. De Audi-rijder was vanmorgen zijn sleutels thuis vergeten... Gevolg: veel later vertrokken uit het servicepark en uitgesloten. Van Woensel pakte zo de vierde plaats, als is CVW niet tevreden over de motorevolutie op zijn Nissan 350Z. De vijfde plaats ging naar de verrassing van het weekend: Serge Meurens, een lokale piloot die de standaardklasse won met zijn Clio RS. Tweede in groep N werd Bertrand Grooten (Mitsubishi Lancer Evo 7), die zaterdagavond 5' verloor na transmissieproblemen. Op de laatste KP moest hij opgeven maar dankzij SupeRally - dus 5' straftijd per niet gereden proef - kon hij vandaag herstarten en opklimmen in het klassement.

Achter Grooten onstond een mooie strijd tussen de C2's van Lhonnay, Burton en Schammel. Burton haalde het uiteindelijk met één seconde van Lhonnay, die niet met een C2 R2 maar de Challenge-versie reed. Gilles Schammel werd na een lekke band en een tijdstraf negende. De top-10 werd afgesloten door Daisy Cols, die met haar Lancer Evo 9 derde werd in groep N.

De East Belgian Rally kende heel wat opgevers. Het verraderlijke parcours zorgde voor enkele sorties, oa. Heckters (overkop toen hij derde lag met Evo 8 groep N), Desmet, Debackere (lichte sortie maar intercooler kapot), Boelens (net niet in rivier),....

:: Foto's Koen Demeyere
:: Resultaten
:: Deelnemers mogen altijd hun wedstrijdverslag doorsturen naar info@shakedown.be!

03.03.07 ::  East Belgian Rally: Larry Cols leidt na zeven proeven
Halfweg de eerste wedstrijddag staat Larry Cols op kop van de East Belgian Rally. Wegens tijdsgebrek volgend persbericht:

Met zes snelste tijden op zeven chronoritten geeft Larry Cols (Mitsubishi Lancer Evo8 gr.A), in 2006 reeds winnaar van de rally, het tempo aan tijdens de derde uitgave van de Ardenne Bleue-East Belgian Rally. Freddy Loix (VW Polo Super 2000) kreeg af te rekenen met nukkige ruitenwissers en een lekke band en heeft zijn zegeambities al mogen opbergen. De eerste lus van de rally was al meteen goed voor heel wat ophef.

De reputatie van de Ardenne Bleue-East Belgian Rally is voldoende gekend. De chronoritten van de openingswedstrijd van het Belgisch Kampioenschap Rally werden door slagregens onder water gezet, wat de rallyrijders al meteen zwaar op de proef stelde. Larry Cols nam van bij de eerste chronorit meer dan een seconde per kilometer voorsprong op Freddy Loix, wat meteen voor een antwoord zorgde voor de vraag die bij iedereen leefde: hoe competitief is de VW Polo Super 2000 tegenover de Mitsubishi Lancer Groep A? Op de chronoritten die in de regio van Verviers werden uitgetekend schoot de Polo bij de vele hernemingen te kort. Zijn atmosferische motor moest het logischerwijs afleggen tegenover de tweeliter turbo van de Japanse bolide. Loix is echter niet de eerste de beste en in Ster (KP4) slaagde hij er in Cols te kloppen. Niet dat die scratch de situatie omgooide. In de volgende klassementsproef verloor de VW-rijder 50 tellen door problemen met de ruitenwissers, in St-Vith (KP7) kreeg hij wegens een lekke band zelfs 3'30 aan de broek. De Polo duikelde meteen naar de tiende plaats in de tussenstand. Allemaal in het voordeel van Hubert Deferm (Subaru Impreza WRC), die de tweede plaats overnam, voor Yanick Bodson (Audi S2). In de danteske omstandigheden konden de oude vossen hun ervaring laten spreken.
Kurt Heckters maakte zijn grote comeback en begon sterk, want aan het stuur van zijn Mitsubishi Groep N van Smal Product zette hij meerdere tijden in de top 3 neer. In de laatste chronorit van de eerste lus liep het echter mis en legde hij de wagen op zijn dak. Heckters mocht zich aan de reeds lange lijst opgevers toevoegen, een lijst waarop ook al de namen van Melissa Debackere en Stéphane Boelens prijkten.
Noteren we nog de lekke band van Henri Schmelcher (Porsche 911 GT3 RS), de schuiver van Daisy Cols (Mitsubishi Lancer Evo9 gr.N) in Theux en een stukke inlaat op de Mini Cooper S van Bouvy.
Leuke verrassingen kwamen er van lokale held Francis Lejeune (vijfde met zijn BMW M3), Serge Meurens (zevende met een kleine Clio Groep N) en Raphaël Venant, met zijn Subaru Impreza niet alleen achtste, maar ook eerste vierwielaangedreven Groep N, voor Bertrand Grooten (Mitsubishi Lancer Evo 7).

Quotes
Larry Cols: "k ben verrast door de voorsprong die we op de Polo konden nemen. Nu we meer dan 2’30 voorsprong hebben, kan ik de wedstrijd al beginnen controleren. We zullen geen risico’s meer nemen. Niet dat we er tot nu al genomen hadden."
Freddy Loix: “In Butgenbach hadden we eerst een probleem met de ruitenwissers en nadien reden we lek in St-Vith, door een bocht af te snijden. Zo stond het trouwens ook in onze nota’s. We zijn er tijdens de verkenningen vijf keer met onze seriebanden probleemloos gepasseerd, maar met de racerubbers reden we lek. We hadden 3’30 nodig om het wiel te vervangen. De rally is nog niet afgelopen, we kunnen nog grote punten pakken.”
Yanick Bodson: “Een goede start… maar het probleem is dat ik geen regenbanden heb! Ik rijd met opgesneden slicks. Niet ideaal…”
Francis Lejeune: “Ik ben echt blij dat ik voor Chris Van Woensel sta. Vorig jaar, tijdens de Wallonie, kon ik hem niet volgen. Ik leerde er het parcours kennen, andere rijders hadden er tien jaar ervaring. Hier, waar de spéciales voor iedereen nieuw zijn, is het leuk vast te stellen dat ik het tempo van rijders die als referentie gelden kan volgen.”
Opgaves
Debackere-Smeets (Toyota Celica GT-Four): intercooler na sortie
Boelens-Degandt (BMW M3): crash
Heckters-Delmelle (Mitsubishi Lancer Evo7 gr.N): crash

De East Belgian Rally kun je verder hier live volgen. Na 11 KP's (nog 3 te gaan) leidt Cols nog altijd, op meer dan twee minuten gevolgd door Deferm. Loix is al terug opgeklommen naar de derde plaats.

02.03.07 ::  East Belgian Rally: Forfait Bouche en Duez
De East Belgian Rally ziet net voor de start twee toppers afhaken. Xavier Bouche is er niet in geslaagd het budget voor de Skoda Octavia WRC rond te krijgen. Volgens co-piloot Stéphane Prévot kwam Bouche nog zo'n 10.000 € tekort. Ook het motorprobleem op de Subaru Impreza groep A raakt niet opgelost, zodat het forfait onvermijdelijk is. Ook het project met Duez en Flagothier op de BMA-Subaru gaat niet door.

Bron: www.turbomagazine.be

01.03.07 ::  East Belgian Rally: Duez dan toch met Impreza groep A
Deze namiddag kwam er heugelijk nieuws uit het kamp van Marc Duez. De Ardenees had het budget gevonden om met een Porsche 911 GT3 te starten, meerbepaald de wagen van West-Vlaming Carlo Mylle. Tot zich plots enkele geldschieters terugtrokken... Duez zou team vormen met Fred Flagothier, maar er was slechts budget voor één wagen meer beschikbaar. Duez en Flagothier zullen nu samen met de Subaru Impreza groep A van BMA (Bernard Munster) van start gaan. Dat meldt althans www.turbomagazine.be, dat ook het forfait van Jean-Pierre Vandewauwer vermeld. Vande had willen starten met de Porsche 911 waarmee Thierry Boutsen de Legends Boucles de Spa reed.

De deelname van Xavier Bouche is ook nog onzeker. Co-piloot Stéphane Prévot vertelt in een persbericht van de organisatie dat de Subaru met een motorprobleem kampt en Bouche er nu alles aan doet om met de Tsjechische Skoda Octavia WRC van start te gaan...

01.03.07 ::  Café Jims in Geluveld verwelkomt rallyfans
Sinds vorige week staat elke vrijdagavond het café JIM's in Geluveld in het teken van de rallysport. Uitbater/rallyrijder Marnic Van Lancker was alvast heel tevreden over de opkomst vorige vrijdag. "Morgenavond zullen de beelden van Spa-Legends en Route du Nord af gespeeld worden, dus allen terug welkom.", aldus Marnic, die trouwens plannen heeft met een BMW. Café JIM's ligt in Geluveld langs de baan Ieper-Menen.

Bekijk hier het nieuwsarchief