[Algemeen]   [Teams]   [Extra]   [Standen]   [Archief]

29.04.06 ::  Rallye de Wallonie: Tsjoen op kop na dag 1
Pieter Tsjoen heeft zoals verwacht de leiding in de Rallye de Wallonie. Na 12 proeven op de eerste wedstrijddag heeft hij meer dan twee minuten voorsprong op Xavier Bouche en zijn Octavia WRC. Larry Cols (Mitsu) staat derde, net voor Timothy Van Parijs (Porsche). In groep N leidt Colsoul met 16" voorsprong op Matterne. Burton is de snelste bij de C2's terwijl Clement op kop staat bij de Fiesta's.

Pieter Tsjoen gaat morgen met een comfortabele voorsprong de slotdag in. De Focus-piloot wist vandaag 2'19" bonus te vergaren op Xavier Bouche, die met zijn Skoda meer dan een minuut verloor op de laatste proef na een lekke band. De derde plaats is in handen van Larry Cols, die al op 3'36" staat met zijn Lancer Evo 7 groep A. Naar het einde van de dag toe zag hij wel Timothy Van Parijs en zijn Porsche naderen tot op 4", als gevolg van turbo- en transmissieproblemen. Hubert Deferm staat vijfde met zijn Impreza WRC op iets meer dan vier minuten, nadat hij even van de baan gaan, zonder schade weliswaar.

 

Patrick Snijers volgt op meer dan vijf minuten als zesde, even voor Bob Colsoul, leider in groep N. Chris Van Woensel staat voorlopig 8ste met zijn Nissan, op één seconde gevolgd door Steve Matterne, tweede in de standaardklasse op 16" van Colsoul. Alexandre Romain maakt met de VW Polo Super 1600 de top-10 rond. Hij ligt meer dan een minuut voor op teamgenoot Alexandre Busin. Stéphane Boelens ligt met de Geko-M3 11de, net voor Kris Princen, die halfweg wedstrijd de leiding in groep N had maar daarna teruggeslagen werd door een sortie. Bij de toppers is voorlopig enkel Yannick Bodson (Audi S2) uit de wedstrijd verdwenen, maar hij start morgen opnieuw dankzij het SuperRally-systeem.

 

Mooie strijd in de RACB Rally Cup, waar de top-5 binnen de minuut ligt. Burton heeft de leiding, Servais en Croes volgen op 27", Lauwaert op 41" en Grooten op 45". In de Fiesta Sporting Trophy nam Frederik Verstraete terug de snelste start, maar na zijn opgave (motor) nam Cédric Clement het commando over. Raphaël Auquier volgt op 44", Bert Coene op drie minuten.

Spanning ook bij de Historics, waar Olivier Tanghe (Porsche) 18" voorsprong heeft op Geert Vandoorne (Escort MK I). Maertens (Ascona 400) volgt als derde op meer dan twee minuten. In het RACB Rally Criterium ging de zege naar Michel Lamquet (BMW M3), die het met ruime voorsprong haalde van Blaise (Corsa) en Damsin (Saxo). Later meer hierover.

:: Uitslagen
:: Foto's: Koen Demeyere

27.04.06 ::  Voorbeschouwing Rallye de Wallonie
Dit weekend slaat het BK zijn tenten op in Namen voor de Rallye de Wallonie. Het startveld mag in elk geval meer dan behoorlijk genoemd worden. Aan de start staan immers drie WRC's, twee Super 1600's, enkele snelle groep A's en N's, de smaakmakers in GT en RMS, een resem Historics en een talrijk aantal Criterium-rijders, goed voor meer dan 150 deelnemers. Spektakel verzekerd!

Pieter Tsjoen opnieuw topfavoriet
Na zijn one-manshow in de TAC Rally, is iedereen er van overtuigd dat Pieter Tsjoen ook dit weekend weer over de concurrentie zal walsen. De Focus-piloot zal weliswaar iets meer 'tegenstand' kennen dan in Tielt. Xavier Bouche zal immers van de partij zijn met de Skoda Octavia WRC '03 die hij in de Ardenne Bleue Rally bestuurde, aangezien de Impreza groep A van 'ZaZa' niet tijdelijk hersteld raakte. Een derde WRC is in handen van Hubert Deferm (Subaru Impreza), die de strijd mag aangaan met de groep A's van Cols (Mitsu) en Lebrun (Celica) en de GT's van Van Parijs (Porsche) en Van Woensel (Nissan). Andere vertrouwde namen aan de start in Namen zijn groep N-rijders Colsoul (Lancer Evo 9), Matterne (Lancer Evo 8), Princen (Clio) en Collard (Clio). In RMS gaat alle aandacht naar Patrick Snijers, opnieuw aan de start met de Caen-BMW waarmee hij in Tielt reed. Bodson (Audi) is ook terug present, net als de BMW's van Boelens, Lejeune en Prinzie. Jean-Marc Gaban zal het debuut van zijn nieuwe Porsche 993 moeten uitstellen, want de wagen is nog altijd binnen bij Proflex. In Namen zien ook twee Polo's Super 1600 aan het werk te zien. De wagens van René Georges zijn in handen van Alexandre Romain en Alexandre Busin. De Wallonie telt ook mee voor de RACB Rally Cup, de Ford Fiesta Sporting Trophy, het Kumho Historic Rally Championship en het RACB Rally Criterium, waaraan een 60-tal wagens deelnemen (oa Debaty, Degeling, Lamquet, Leune, Lootens, Blaise,...) (deelnemers)

Timing & Parcours
De wedstrijd gaat morgenavond al van start om 20u30 met een showproef op de Citadel. Zaterdag staan 3 x 4 KP's op het programma, zondag 2 x 4 proeven. De deelnemers aan het Criterium rijden zaterdag 10 van de 12 proeven. (timing)

Rallycentrum
Jambes is terug het rallycentrum van de wedstrijd. Voor plannetjes van het rallycentrum kun je hier terecht. De toegangsprijs bedraagt 20 € voor een gans weekend, 5 € per KP en 10 € voor de showproef op vrijdag.

Website: www.rallyedewallonie.be.

26.04.06 ::  Condroz Rally: Alle categorieën toegelaten
De Motor Club van Hoei, organisator van de Condroz Rally op 4 en 5 november, heeft beslist hun wedstrijd open te stellen voor alle categorieën. De WRC's, GT's en RMS-wagens zullen in tegenstelling tot vorig jaar, toen ze als annex in de Rallye de l'Etain werden ondergebracht, kunnen meestrijden voor de overwinning met de Super 1600's en groep N's. De verzamelde punten zullen zelfs meetellen voor het kampioenschap.

Het samenbrengen van alle categorieën betekent echter niet dat de Condroz zijn EK-statuut verliest. Aan het einde van de wedstrijd zullen twee klassementen opgemaakt worden: één voor alle deelnemers die de finish bereikt hebben en één voor de deelnemers aan het EK. Het systeem, dat overigens al twee jaar in de Nederlandse Golden Tulip Rally wordt gebruikt, zal ongetwijfeld heel wat toeschouwers en deelnemers tevreden stellen.

Het is momenteel niet uitgesloten dat ook wagens uit het RACB Rally Criterium zullen kunnen starten. In elk geval zullen maar 190 teams toegelaten worden. Een aantal dat snel bereikt kan worden, aangezien de organisatie drie jaar geleden 205 inschrijvingen ontving.

25.04.06 ::  Vanavond in "Power & Passion" op Topradio
Vanavond is er tussen 20u en 22u op Topradio Westhoek 105.0 FM opnieuw "Power & Passion", waarin het volgende te beluisteren valt: "Aflevering 45 alweer van 'Power & Passion' deze week! Met natuurlijk aandacht voor de LRT Comines Rally van afgelopen weekend. Blijkbaar een zwaar onderschatte rally, want van de ± 105 startenden zijn er maar een 67-tal teams aangekomen. Het venijn zat in de staart. Vraag het maar aan Andy Lefevere (mechanische pech in de derde laatste proef) en aan Didier Duquesne (5e)! Maar zoals u wel had verwacht deden wij dat al voor u zondagavond, en hoort u het antwoord ergens tussen 20 en 22 uur, dinsdagavond natuurlijk op 105 FM. Ook al vastgelegd voor het nageslacht: Claudie Tanghe (1e), Hubert Deferm (2de), Gunther Monnens (3de) en Didier Legros (4de). Nog een pechhebber was de lokale Pedro Dieryckx (2de in klasse 5). Meer uitleg wat dat betreft van zijn gelegenheidscopiloot Filip Decru. Steve Vankemmel van zijn kant was een uiterst tevreden man. In zijn debuutseizoen scoort hij driemaal én in Komen meteen ook een overwinning bij de Historics. Hij reageerde in vol ornaat en kijkt al uit naar 'de Monteberg'. Wij kijken eerst nog eens uit naar 'de Wallonie'. We bellen met Dhr. Alexis van de organiserende club én enkele piloten. Luisteren dus!"

25.04.06 ::  Claudie Tanghe wint LRT Comines Rally
Claudie Tanghe heeft met zijn BMW M3 zijn thuiswedstrijd gewonnen, zijn tweede zege al in vier edities. Tanghe kon profiteren van pech van de andere favorieten. Paul Lietaer verloor in het wedstrijdbegin tijd door cardanproblemen, Deferm maakte een kleine sortie, Monnens kende op het einde motorproblemen en Andy Lefevere moest twee proeven voor het einde opgeven met een kapotte aandrijving. Bij de wagens op straatbanden was de zege voor Raymond Horgnies (Opel Manta).

De wedstrijd was nog niet goed en wel begonnen of er was al meteen één favoriet uitgeschakeld: Paul Lietaer. De Polle moest met zijn M3 twee proeven afwerken met cardanproblemen. Vooraan maakten Hubert Deferm en Andy Lefevere er meteen een leuke strijd van. Lefevere nam de snelste start, maar het was Deferm die na de eerste ronde als leider naar het rallycentrum mocht met drie tellen voorsprong. De Subaru en de BMW bleven elkaar bekampen in de tweede ronde, met als resultaat dat ze ex-aequo aan de leiding stonden halfweg wedstrijd! Ondertussen lag Claudie Tanghe derde op een halve minuut, was Monnens al op anderhalve minuut gereden en kwam Lietaer terug de top-10 binnen.

 

De spanning in de derde ronde was maar van korte duur, want net toen Deferm met twee seconden voorsprong de leiding had genomen, verloor hij op KP 10 meer dan een minuut door een schuiver. Lefevere kwam terug op kop, met na de derde ronde 31" bonus op Claudie Tanghe. Maar, in de vierde en laatste ronde sloeg het noodlot toe voor de autohandelaar. Op de kasseien van KP Le Touquet brak het differentieel van de BMW, met onmiddelijke opgave tot gevolg. Tanghe nam zo de leiding over en werd twee proeven later als winnaar van deze 4de LRT Comines Rally afgevlagd. Voor de Komense drukker was het al de tweede zege in zijn thuiswedstrijd, na zijn overwinning in 2003 met de Saxo Kit Car.

Hubert Deferm werd alsnog tweede algemeen met zijn Subaru op een dikke minuut. Gunther Monnens finishte als derde met de Gommers-BMW M3, die op het einde motorproblemen kende. Didier Legros (Subaru) kon van de regen profiteren om in de laatste ronde nog Didier Duquesne (BMW) voorbij te gaan voor de vierde plaats. Na zijn minutenverlies in het wedstrijdbegin werd Paul Lietaer uiteindelijk nog zesde. In Div 4 werd de top-10 vervolledigd door Ceenaeme, Deleersnijder, Vanneste en Vermeulen.

 

Door het forfait van Moulin was Raymond Horgnies al van een belangrijke concurrent verlost in de strijd om de zege in Div 3-2-1. Horgnies moest eerst nog rekening houden met Dumon (Subaru), maar toen die uit de wedstrijd verdween kon Horgnies rustig naar de zege rijden. Hij haalde het met 2'29" van Venant (Subaru) en was 4'46" sneller dan Verstaen (Corsa). Vandenabeele (Corolla, 7de) en Vandoorne (Ascona, 8ste) waren de enige West-Vlamingen in de top-10.

In Komen werd ook gestreden voor de spektakelprijs, iets wat ook boven de taalgrens navolging zou moeten krijgen. Didier Spillebeen verdedigde met glans zijn titel, maar moest toch zijn meerdere erkennen in Lieven Denys, showbeest van de dag in Divisie 4. In Div 3-2-1 ging Lehoucq (Manta) met de bloemen naar huis. Veel spektakel, maar ook veel opgaves in en rond Komen: Hosten (cardan), Milleville, Cantraine (sortie), Dekeersgieter, Van Hoof (sortie), Czech, Marique, Debaere, Beernaert, Coremans,...

:: Uitslagen
:: Foto's: Koen Demeyere - Carl Daems - Geert Vanluchene - Eigen foto's
:: Wegens tijdsgebrek (schoolwerk) geen reacties/verslagen van teams on-line!
:: Foto's volgen woensdag, video donderdag!

22.04.06 ::  Eerste info 12u van Wervik
Nog drie weken en dan gaat in Wervik de 32ste 12u van Wervik door, de tweede manche van het VAS-rallykampioenschap. Daarnaast komt de wedstrijd ook in aanmerking voor het VAS-Historic-kampioenschap en staat de proef op de ENPEA-kalender zodat ook alle piloten met een nationale vergunning, zowel Belgen als buitenlanders, kunnen deelnemen.

Scuderia Vervica kan zoals steeds rekenen op een sterk en ruimbezet deelnemersveld. Ook dit jaar belooft het zo te worden, want nu al zijn bijna 100 teams ingeschreven. In totaal worden 150 wagens toegelaten. Reeds ingeschreven zijn de Lancers van Dujardin, Pyck, Barbier, Dekeerle, Vanlaer en Van Keer, de BMW's van Tanghe, Alliet en Soenens, de Opels van Boulat, Vermeulen en Van Lancker, de Seys-Clio van Van Parijs, de Depuydt-Saxo KC van Desimpel,... en dan worden toppers als Lefevere, Desmet, Lietaer en Bruyneel nog verwacht. Bekijk hier de voorlopige deelnemerslijst.

Op vrijdag 12 mei kun je vanaf 15u30 in het rallycentrum (Broederschool) terecht voor de technische controle. Zaterdag 13 mei gaat de wedstrijd van start om 9u30 op het podium, om daar weer te eindigen om 20u30 (timing). De KP's Kruiseke, Geluwe en Wervik worden elk viermaal verreden, goed voor 122,4 km KP.

Voor alle verdere info (oa reglement, inschrijving,...) kun je terecht op www.scuderiavervica.be. Daar kunnen ook kaarten voor de wedstrijd gewonnen worden! Wie een inkomkaart on-line besteld krijgt er een gratis programmaboekje bij.

Binnenkort geven ook wij vrijkaarten weg voor deze wedstrijd!

20.04.06 ::  Voorbeschouwing LRT Comines Rally
Zondag wordt net over de grens met Henegouwen de 4de LRT Comines Rally gereden. Deze ASAF-wedstrijd kent heel wat bijval bij (West-Vlaamse) VAS-piloten, waardoor het deelnemersveld heel gevarieerd is. Met aan de start onder meer Deferm, Lefevere, Lietaer, Monnens, Tanghe, Milleville, Moulin, Horgnies,... zijn spanning en spektakel alvast verzekerd.

Deferm tegen de BMW's
Vorig jaar moest Hubert Deferm in Komen aan de kant met pech, maar dit jaar zou de kasseienlegger graag orde op zaken stellen met zijn Subaru Impreza groep A. Hij zal daarvoor wel eerst een resem snelle BMW's achter zich moeten laten, in de eerste plaats de E36 M3 van Andy Lefevere. Daarachter zal wellicht een ware M3 E30-strijd ontstaan, met thuisrijders Claudie Tanghe en Patrick Milleville tegenover Gunther Monnens en ex-winnaar Paul Lietaer. De hoogste klasse (14) wordt verder aangevuld door Legros, Decloedt (beide Subaru), Duquesne, Gommers, Ceenaeme (allen BMW), Dekeersgieter (Celica), Vermeulen (Escort),... Snelle tweewielaangedreven wagens zijn er ook, met de Corolla KC van Hosten en de Manta van Deleersnijder, die het mogen opnemen tegen Horgnies (Manta) en Moulin (Astra), favorieten in Div 3-2-1. Voor het spektakel zullen we vooral op de VAS-piloten moeten rekenen, zoals Spillebeen (BMW), Verbeke, Denys, Dene (allen Ascona) en Vanmarcke, die debuteert met zijn Talbot Lotus. (deelnemerslijst)

Timing & Parcours
Het parcours werd dit jaar terug volledig veranderd. In totaal staan 15 KP's (3 x 4 KP's + 3) op het programma, goed voor ongeveer 120 km tegen de klok. Er wordt van start gegaan om 8u20 in het rallycentrum, de finish is voorzien omstreeks 18u30. (timing)

Rallycentrum
Het wedstrijdsecretariaat, podium en gesloten wagenpark zijn terug gevestigd in het Koninlijk Atheneum Fernand Jacquemin in Komen, al is de indeling wat herzien gezien om meer parking voor het publiek te creëeren. Je kunt er ook terecht voor een programmaboekje, de toegang zelf is gratis!

:: Website: www.lysracingteam.be.

17.04.06 ::  Ook Andy Lefevere aan de start in Komen
De LRT Comines Rally van volgende zondag krijgt er nog een topper bij: Andy Lefevere. De BMW-rijder had deze wedstrijd aanvankelijk niet op zijn programma staan. Lefevere gaat van start als één van de topfavorieten en mag het opnemen tegen onder meer de Subaru van Deferm en de M3's van Tanghe, Lietaer en Monnens.

16.04.06 ::  Evenementenweekend voor Ypres Westhoek Rally
Het weekend voor de Ypres Westhoek Rally (16-17-18 juni) gaan in Ieper al enkele evenementen door ten voordele van de organisatie. Zowel op vrijdag, zaterdag, zondag en zelfs maandag staan er diverse activiteiten op het programma. Mede-organisator Bruno Debruyne geeft wat meer uitleg:

"Op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni vindt er telkens vanaf 18u een Breugelmaaltijd plaats. Deelname aan de maaltijd kost 10 €, met kans op gratis deelname aan de Rallysprint van Reningelst later op het jaar. Zaterdagnamiddag vanaf 14u is er animatie voorzien, en kan je eveneens een pannenkoek of ijsje nuttigen in de tent. Dit event wordt georganiseerd door drie lokale rallyteams (Aeck - Aeck, Samaey - Pattyn en Delaere - Vanderstraete).
Op zondag 18 juni:
11u00: aperitiefconcert
14u30: degustatie Franse wijnen
15u30: modedefilé
17u00: debat tussen organisatie Ypres Westhoek Rally en aanwezige publiek (met moderator)
18u15: voorstelling van een aantal deelnemers met wagen aan de rally (met moderator)
20u15: optreden coverband
22u15: trekking van een aantal prijzen onder het aanwezige publiek, prijzen die de rallyfan vast en zeker kunnen bekoren
Diverse standjes zijn open in de tent, waaronder Domino. Op de stand van AC Targa Florio kan de rallyfan zijn vooraf besteld ticket voor de rally dan ook komen afhalen. Uiteraard is er gratis toegang tot de tent van AC Targa Florio op de grote markt van Ieper.
Op maandag 19 juni om 19u00 is er plaatsing van de wagens van Autostal Atlantic, met voorstelling van hun club in de rallytent op de grote markt van Ieper. Dit wordt eveneens verzorgd door een moderator."

Voor meer info kun je terecht bij Bruno via bdi@pandora.be.

15.04.06 ::  Deelnemerslijst LRT Comines Rally
De deelnemerslijst van de LRT Comines Rally van volgende zondag (23 april) is zo goed als volledig. Iets meer dan 100 teams zijn ingeschreven voor deze ASAF-wedstrijd, die ook meetelt voor het PAK-kampioenschap van West-Vlaanderen. Hubert Deferm zal het met zijn Subaru Impreza groep A mogen opnemen tegen een rits M3-piloten. Paul Lietaer (winnaar 2005) en Claudie Tanghe (winnaar 2003) zullen van de partij zijn, net als Gunther Monnens, die de ex-Prodive wagen van de Nederlander Gommers zal besturen. Gommers zelf neemt ook deel met een M3. Thuisrijder Patrick Milleville neemt ook deel met een M3. In klasse 14 (N) zien we ook nog het debuut van Filip Vanmarcke met zijn Talbot Lotus. Andere snelle namen aan de start zijn Hosten (Corolla KC), Deleersnijder (Manta), Moulin (Astra), Vermeulen (Escort Cosworth), Duquesne (BMW Compact), Dekeersgieter (Celica GT4),... De startnummers worden donderdag bekend gemaakt.

Deelnemerslijst en alle andere info terug te vinden op www.lysracingteam.be.

14.04.06 ::  Programma 2006: Dieter Corneillie
Dieter Corneillie van garage-carrosserie CODI gaat dit jaar terug de Historic-toer op. De Gullegemnaar zal wel pas eind dit seizoen in actie komen en dit met een originele Talbot Lotus Sunbeam. Aanvankelijk wou Dieter een Opel Kadett C GTE preparen, maar die wagen is ondertussen verkocht.

Dieter: "We zijn al volop aan de demontage bezig. We zullen de wagen compleet van nul opbouwen en deze volledig volgens de fabrieksversie monteren. De motor heeft standaard 155 pk, er zit een platensper in van 75 % met korte steek en een 5-bak van ZF met rechte tanden. De motor wordt nog opgevoerd tot een goede 200 pk. En dit voor +/- 850kg, als dat geen vonken zal geven! We hopen van start te kunnen gaan in de Omloop van Vlaanderen maar het gaat niet gemakkelijk zijn. We zullen er zeker nog mee rijden dit jaar."

13.04.06 ::  Eerste info Rallye de Wallonie
Drie weken na de TAC Rally trekt het BK naar Jambes voor de Rallye de Wallonie. De Waalse klassieker gaat door op zaterdag 29 en zondag 30 april en zal zeker terug een mooi startveld voortbrengen. Pieter Tsjoen zal er terug als topfavoriet starten met zijn Focus WRC. Verder worden ook Van Parijs, Cols, Deferm, Colsoul, Schmelcher,... aan de start verwacht worden. De C2's en Fiesta's van de respectievelijke promotiecups zullen ook van de partij zijn, net als de Historics uit het Kumho Belgian Historic Rally Championship. Het RACB Rally Criterium rijdt op zaterdag en mag nu al een succes genoemd worden. Meer dan 40 wagens zijn reeds ingeschreven.

De wedstrijd start terug op vrijdagavond met een showproef op de Citadelle. Zaterdag staan 3 x 4 KP's op het programma, zondag 2 x 4 KP's. Na twee proeven wordt telkens teruggekeerd naar het rallycentrum.

Een voorlopige deelnemerslijst en timing kun je nu al bekijken op de website van de Automobile Club Namur: www.rallyedewallonie.be.

13.04.06 ::  Nico Dejonghe met Opel Ascona van Ceenaeme
Nico Dejonghe gaat dit jaar de spectaculaire toer op. In Moorslede reed hij nog met zijn vertrouwde 106 GTI, maar vanaf Komen zal hij samen met co-pilote Caroline Gregorius de Opel Ascona van Didier Ceenaeme besturen.

Caroline: "Na veel aarzeling en onderling overleg, hakten we gisteren definitief de knoop door en besloten we om de door ons geliefde klasse 4L te verlaten. Waar we indertijd met de gehuurde Saxo van Caen en later met onze Peugeot 106 Gr.A steeds meer onze plaats wisten te vinden, zullen wij nu voortaan op terugblikken als mooie herinnering. Steeds vaker had Nico het over een achterwielaangedreven wagen en verkoos hij ook om een BMW van Caen te huren voor de Short Ettelgem inplaats van Ieper te rijden met onze eigen wagen. Daarom hebben wij dan ook de keuze gemaakt om het competitieve in te ruilen voor een meer spektakelgericht avontuur. Volgende zondag staan wij dan ook in Komen aan de start met de gekende Opel Ascona van CD Motors, weliswaar met gemengde gevoelens. Het is een enorme verandering en de tijd is te kort om de wagen alsnog 'onder de voet' te krijgen... maar wij gaan de uitdaging aan en aanzien het als een test en krijgen daar in de Walen zeker de kans om de Ascona te leren kennen. Ons verder programma bestaat uit Wervik, Ettelgem, Staden, de Omloop van Vlaanderen en Koekelare."

12.04.06 ::  Programma 2006: Frank Baert
Vorige zaterdag eindigde een relatief onbekende naam derde in het Criterium van de TAC Rally: Frank Baert. Alhoewel, onbekend. Frank maakte in Tielt zijn comeback nadat hij in 1992 gestopt was. "Ik rij al rally sinds het jaar 1976. De laatste maal in Tielt (1992) stond ik op een 7de plaats algemeen tot ik tot opgave gedwongen werd. Ik heb met Alfa Romeo, Fiat, Ford, Opel, TR7, TR8, Porsche 911 en een AX Cup gereden. In de jaren '80 won ik de RS van Zwevegem en werd ik tweede in de Vesiacrally, tweede in de RS van Lotenulle, vierde in RS van Zingem,... en tal van andere ereplaatsen."
Het verdere programma voor dit jaar ziet er als volgt uit. "Omdat ik heel weinig tijd heb tijdens het seizoen, zal ik misschien nog de Rallysprint van de Monteberg rijden. Daarna in september, de Rallye Entre Sambre et Meuse, eventueel de TBR Rally en de Hemicuda Rally."

Het verslag van de TAC Rally van Frank en co Kevin Demeyer kun je hier lezen.

11.04.06 ::  Hopmans en Matterne samen naar Sezoensrally Bocholt
Steve Matterne en Peter Hopmans gaan in de Sezoensrally van Bocholt van start met Mitsubishi Lancer Evo 7 of 8. Dankzij de steun van Ludo L'Hoyes, die op zoek ging naar budget, kunnen beide streekrijders deelnemen met een wagen van bij Colsoul Rallysport. Ludo L'Hoyes laat het hier echter niet bij en is nog op zoek om met een derde Mitsu uit te pakken, met een toppiloot aan het stuur. Indien het project slaagt zal L'Hoyes de toppiloot navigeren, zoniet zal hij naast Matterne zitten. Peter Hopmans zal als co-pilote verloofde Hilde Gijsbrechts naast zich krijgen. De plannen van Hopmans om dit jaar in de Fiesta Sporting Trophy - met een wagen van Garage Peerlings, die door iemand anders bestuurd zal worden - te rijden zijn trouwens opgeborgen.

11.04.06 ::  Voorlopige deelnemerlijst LRT Comines Rally
Nog een kleine twee weken en dan vindt in Komen, even over de grens met West-Vlaanderen, de 4de LRT Comines Rally plaats. Een eerste voorlopige deelnemerslijst is ondertussen bekend gemaakt, en die ziet er zeker veelbelovend uit. Net als vorig jaar zal Hubert Deferm terug van de partij zijn met zijn Subaru Impreza groep A. Andere blikvangers op dit ogenblik zijn Claudie Tanghe (BMW M3), Xavier Alliet (BMW M3), Didier Spillebeen (BMW 325), Lieven Denys (Opel Ascona), Didier Legros (Subaru Impreza), Raymond Horgnies (Opel Manta), Fangio Verbeke (Opel Ascona),... Het lijstje zal de komende dagen en weken ongetwijfeld nog aangevuld worden met enkele snelle namen, waaronder enkele BMW-rijders.

De voorlopige deelnemerlijst, alsook timing en alle andere info kun je raadplegen op www.lysracingteam.be.

10.04.06 ::  Morgen in "Power & Passion" op Topradio
De 43ste aflevering van Power & Passion is misschien één van de laatste die enkel door Westhoekbewoners beluisterd zal kunnen worden. Francis Veranneman probeert zijn programma via streaming op het internet aan te bieden, maar in afwachting is er morgen nog een uitzendig op de traditionele manier, die vooral in het teken van de TAC Rally staat.

"Afgelopen weekend was er de TAC Rally, dus... Inderdaad, het hoofdaandeel van aflevering 43 van 'Power & Passion' gaat over deze manche uit het Belgische Kampioenschap. We waren ter plaatse en namen heel wat interviews af o.a. van enkele winnaars: Wim Lootens (winnaar Criterium), Stijn Vandenberghe (winnaar Gr N, Criterium), Bert Coene (winnaar Ford Fiesta Trophy), Koen Lauwaert (winnaar RACB C2 Rallycup), Paul Lietaer (winnaar Historics) en natuurlijk Pieter Tsjoen (algemeen winnaar) en Bob Colsoul (2de algemeen + winnaar groep N). Verder spraken we met Barbier Filip (TopRadio-rallyteam), Davie Meert (coördinator Ford Fiesta Trophy), Hubert Duferm, Timothy Van Parijs, Patrick Snijers, Bart Dujardin, Franky Beel (co van Peter Desmet) en ook van Ian Davis. Deze laatste is ingenieur bij M-Sport en hielp aan de setting van de Focus WRC van Pieter Tsjoen. We hebben ook een paar verliezers: Frederik Dekeyser en Xavier Alliet. U merkt al dat het onbegonnen werk is om deze allemaal de revue te laten passeren, want we hopen ook nog te kunnen bellen met de voorzitter van de organisatie voor een round-up, en Kevin Ervinck zijn neutrale ongezouten mening te kunnen laten geven over deze BK-wedstrijd. En bovendien was er ook nog die rally op Corsica: zouden we nog tijd kunnen vrijmaken voor Bernd Casier, François Duval en/of Marc Vandalen (Kronos)? Luisteren dus! Elke dinsdag trouwens op 105 FM, van 20 tot 22 uur."

09.04.06 ::  TAC Short Rally: Thuiszege voor Wim Lootens
Na een zwakke start in de Ardenne Bleue Rally werd het RACB Rally Criterium in Tielt een succes, met bijna 30 wagens aan de start. Na het forfait van Ronny Hosten (versnellingsbakproblemen) waren alle ogen gericht op Xavier Alliet. De BMW-piloot kende een moeilijke start in de regen. Toen het droger werd kreeg de Izegemnaar de pk's wel aan de grond en nam hij overtuigend de leiding, tot hij op de eerste proef van de laatste ronde van de baan ging en hierbij zijn radiator stukreed. "Shit happens", aldus Alliet toen hij in het servicepark de schade vaststelde. De eerste plaats ging terug naar Wim Lootens (Citroën Saxo), die de scratch noteerde op de eerste proef. Het L&M Racing Team hield stand tot aan de finish en behaalde zo voor het eerst een algemene zege, bovendien voor eigen publiek.
De tweede plaats van Frank Baert, die debuteerde met zijn Opel Ascona, was ook al een verrassing. Spektakelpiloot Timothy Alliet verloor wat tijd door een sortie maar kon nog opklimmen maar de derde plaats met zijn BMW 325. Alliet haalde het nipt van Cristophe Samyn (Opel Corsa). Stijn Vandenberghe eindigde als vijfde met zijn Citroën Saxo. Ook in het Criterium vielen heel wat opgaves te noteren. Nicolas Leune belandde bij het debuut met zijn nieuwe BMW E90 in een gracht, net als Didier Ceenaeme.

:: Einduitslag

06.04.06 ::  TAC: Eerste Focus-zege voor Pieter Tsjoen
Pieter Tsjoen heeft in Tielt de eerste overwinning met zijn Ford Focus WRC behaald. De Vergokan-rijder domineerde de wedstrijd van start tot finish en had na de 16 proeven meer dan 6' voorsprong op Bob Colsoul, winnaar in groep N met zijn Lancer Evo 9. Hij klopte Hubert Deferm (Impreza WRC) met één seconde. Bij de Historics haalde Paul Lietaer (10de algemeen) het met meer dan 3' van Escort-collega Vanwijnsberghe.

De TAC Rally was voor Pieter Tsjoen de tweede wedstrijd met zijn nieuwe Ford Focus WRC. In de Ardenne Bleue Rally kregen R-Tec en M-Sport, die zich over de Focus ontfermen, de wagen maar niet goed afgesteld. In Tielt was dit niet het geval: het team vond meteen een perfecte setup, voldoende om meteen een kloof te slaan op de 'concurrentie'. Tsjoen kon al vroeg beginnen controleren, wat zeker geen makkelijke taak was op de verraderlijke wegen. Aan de finish had de Focus-rijder 6'07" voorsprong bijeengereden op Bob Colsoul, die in de laatste ronde nog voorbij Hubert Deferm ging, toen zijn Impreza WRC op drie cilinders begon te draaien. Deferm werd geklopt voor de tweede plaats met één seconde.

 

Ook de rest van de top-7 zat dicht bij mekaar. Timothy Van Parijs verzorgde terug het spektakel met de Porsche 911 en werd vierde op 6'27" van de winnaar. Zonder lekke band stond Van Parijs op het podium. Hij versloeg de Corolla WRC van Peter Desmet met vijf seconden. De streekrijder had zelf maar twee tellen voorsprong op Steve Mattere (Lancer Evo 8). Matterne werd tweede in groep N, 12" voor Kris Princen, die opnieuw indruk maakte aan het stuur van zijn Clio Ragnotti. Op meer dan een minuut van Princen finishte Bart Dujardin (Lancer Evo 6 groep A) als laatste in de punten. Patrick Snijers finishte als negende met de BMW M3 van Caen, een combinatie die spektakel opleverde. Paul Lietaer sloot met zijn Ford Escort MK II de top-10 af, voor Van Woensel (Nissan 350Z), Schiettecatte (Subaru), Lauwaert (C2), Pyck (Lancer) en Boelens (BMW).

Waar zaten de andere favorieten? Larry Cols had dicht kunnen eindigen, maar zag na KP 1 al de motor van zijn Evo 8 stukgaan. Claudie Tanghe haalde zelfs de finish van die eerste KP niet, toen hij het carter van zijn M3 openreed op de jump. Andy Lefevere (BMW) schoof op KP 9 in een gracht, één proef later ging Xavier Bouche (Subaru) overkop. Ook Vanhees (Lancer), Croes (C2) en Dekeerle (Lancer) moesten de handdoek werpen na een sortie. Andere opgevers waren Louies (steekas) en Vandoorne (koppeling).

 

Lietaer won terug overtuigend het Historic-gedeelte met meer dan 3' voorsprong op Didier Vanwijnsberghe (Escort MK II, 16de). Geert Beauprez (Porsche, 21ste), Yves Bruneel (Transeurope, 25ste) en Vantieghem (Escort MK II, 31ste) vervolmaakten de top-5 in groep H.

In de RACB Cup ging de zege naar Koen Lauwaert, die de wedstrijd overheerste ondanks een lekke band. Burton en Servais waren de enige andere C2's aan de finish. In de eerste manche van de Fiesta Sporting Trophy ging de zege naar Bert Coene, die het haalde van Hein Derynck en Cédric Clement. Verstraete en Deblieck gingen van de baan terwijl Raphaël Auqier moest opgeven met een kapotte motor toen hij van vierde naar eerste schakelde.

:: Foto's: Koen Demeyere - Eigen foto's
:: Deelnemers mogen altijd hun verslag/reactie doorsturen naar info@shakedown.be.
:: Meer foto's en video's (inclusief onboard!) de komende dagen on-line!

06.04.06 ::  Voorbeschouwing TAC Rally
Het West-Vlaamse Tielt vormt zaterdag het decor voor de tweede manche van het BK. De TAC Rally gaat wellicht de mooiste editie in jaren tegemoet, want zowat alle Belgische toppers tekenen present. Pieter Tsjoen is één van de attracties met zijn Focus WRC 05, maar dat kan zeker ook gezegd worden van de GT's, RMS-rijders en snelle Historics.

Strijd verzekerd... achter Tsjoen
In de Ardenne Bleue Rally stond de nieuwe Ford Focus WRC 05 van Pieter Tsjoen nog niet helemaal op punt. De vraag is maar of de Focus meteen zijn draai zal vinden in Tielt. In elk geval start de Vergokan-piloot als favoriet voor deze 33ste TAC Rally. Kandidaten voor een podiumplaats zijn er genoeg. Denken we maar aan Xavier Bouche (Subaru Impreza), die het mag opnemen tegen WRC-piloten Deferm (Impreza) en Desmet (Corolla). Larry Cols, Bob Colsoul en Steve Matterne komen allen aan de start met een Colsoul-Mitsu. De tuner zelf geeft forfait wegens ziekte. Met Van Parijs (Porsche), Van Woensel (Nissan 350Z) en Lefevere, Snijers en Tanghe in een BMW M3 zijn ook de achterwielaandrijvers in staat voorin mee te spelen. Tussen alle 4WD -en RWD-geweld vinden we Kris Princen terug, die met zijn Clio Ragnotti terug voor de verrasing kan zorgen, zeker met het voorspelde regenweer. Andere kandidaten voor een dichte ereplaats zijn de Lancers van Vanhees, Dujardin, Pyck en Barbier, de Porsche van Schmelcher, de snelle Historics van Lietaer, Vanwijnsberghe en Vandoorne,... In de RACB Rally Cup mag thuisrijder Lauwaert het opnemen tegen o.a. Croes. Tielt betekent ook het langverwachte debuut van de Fiesta Sporting Trophy, waarin zes wagens starten.
Het loont zeker de moeite om na de doortochten van de nationale rijders even te wachten op de deelnemers van het RACB Rally Criterium. Bijna 30 piloten uit het VAS-circuit komen hier aan de start, met als blikvangers Alliet (BMW M3), Leune (BMW M3), Hosten (Corolla KC), Dekeersgieter (Celica) en Ceenaeme (BMW 325). (deelnemerslijst)

Timing & Parcours
Zaterdagmorgen gaat de eerste wagen om 8u op het podium van start voor vier ronden van vier KP's. Dat is één KP per ronde minder dan vorig jaar, want KP Zoning valt weg. Op de andere vier proeven, Schuiferskapelle, Ondank, Poelberg en Oosthoek, zijn enkele wijzigingen doorgevoerd. De 16 proeven zijn goed voor 151 km KP. De Criterium-rijders rijden enkel de eerste drie ronden. De eerste wagen mag om iets voor 20u op het podium verwacht worden. (timing)

Rallycentrum
Place to be dit weekend is de Europahal in Tielt. Daar bevindt zich het podium, met rondom het servicepark. Morgen kun je er al terecht voor de technische controle, tussen 15u en 22u. Tussen 19u15 en 21u15 komen de eerste 20 wagens van elke wedstrijd.

:: Website: www.tacrally.be

06.04.06 ::  TAC: Verslag shakedown
Gisteren werd op de vroegere KP De Ratte de 'shadedown' (zo stond het toch op de inkombandjes) gehouden van de TAC Rally. Tijdens deze kleine 3u-durende testrit kwamen heel wat toppers hun wagen afstellen. Pieter Tsjoen deed meerdere doortochten met zijn Ford Focus WRC. Ook Peter Desmet kwam zijn heropgebouwde Corolla WRC testen. Timothy Van Parijs toonde dat hij de Porsche ondertussen goed onder de knie heeft. Dirk Vermeirsch en Timothy Alliet kwamen het spektakel verzorgen, net als Patrick Snijers, die zich snel aanpaste aan de ex-Qvick BMW van Caen. Tom Cooman kwam zijn nieuwe ex-RAS Sierra Cosworth proefdraaien, terwijl ook Marc Deblieck en Frederik Verstraete kennismaakten met hun nieuwe Fiesta Trophy. Andere aanwezigen waren Prinzie, Lauwaert, Olivier, Cornelis, Allerts, Vanhees, Lootens, Coene,...

:: Video
:: Foto's David Mares

05.04.06 ::  TAC: Van Woensel nog altijd met standaardbak
Chris Van Woensel had voorzien om zijn Nissan 350Z vanaf Tielt van een sequentiële versnellingsbak te voorzien. Het plan gaat echter niet door, want een onderdeel raakte niet tijdig klaar. CVW zal het terug moeten doen met de standaardversnellingsbak met lange verhoudingen.

Chris: "We hebben dinsdag de knoop doorgehakt. Een tussenstuk van de versnellingsbak moet uit een blok aluminium gemaakt worden. Dat onderdeel was niet tijdig klaar. Omdat de Nissan vrijdag in Tielt moet staan voor de technische keuring, restte er te weinig tijd om de versnellingsbak nog voor deze rally in te bouwen. Natuurlijk is het een ontgoocheling dat de versnellingsbak niet tijdig geleverd werd. Ik was benieuwd naar onze tijden in vergelijking met die van Andy Lefevere, de winnaar van vorig jaar met zijn 3,4-liter BMW M3. Nu moeten we opnieuw met de standaard versnellingsbak rijden. We gaan er het beste van maken, maar we kunnen onze kansen zeker niet optimaal verdedigen. Ik hoop op veel regen, want anders wordt het helemaal moeilijk. Ik heb de beelden na de Ardenne Bleue, samen met het team, bestudeerd. Het is duidelijk dat de Nissan veel potentieel heeft, maar dat de verhoudingen van de bak te lang zijn. Aan vermogen hebben we geen gebrek, want de 350Z levert een kleine 300 pk. Bovendien is de wegligging uitstekend, al kunnen we op dat vlak in Tielt misschien nog wat tijd winnen. In Spa waren de omstandigheden te slecht om veel te experimenteren met de vering. Daar gaan we in Tielt zeker verder aan werken."

Net als in Spa gaat Van Woensel de uitdaging aan met de Porsches. "In onze categorie, GT-P, kijken we natuurlijk uit naar de strijd met de Porsches van Tim Van Parijs en Henri Schmelcher. Tim heeft sterk gereden in Moorslede. Ik denk dat hij zijn Porsche ondertussen onder de knie heeft. Hoe hoog we zelf kunnen mikken zal afhangen van het weer..."

04.04.06 ::  Peter Hopmans in Belcar en Sezoensrally
Peter Hopmans zal dit jaar op diverse fronten actief zijn. Samen met zijn verloofde Hilde Gijsbrechts gaat hij dit jaar een volledig seizoen in de Belcar Endurance rijden met een ex-Mini Challenge. Het Speedlovers-team zal een mannen- en vrouwenteam inzetten. De eerste wedstrijd van het jaar vindt komend weekend plaats in Francorchamps.

Daarnaast werkt Peter samen met Ludo L'Hoyes aan een ambitieus plan voor de Sezoensrally in Bocholt. "Het ziet er naar uit dat wij in Bocholt (Sezoensrally) met een verrassing voor de dag gaan komen. Wij, en vooral Ludo L'Hoyes (Wintercup) is hard aan het werk om een project rond te krijgen. Het gaat in de goede richting maar we mogen nog niet te voorbarig zijn. Wellicht zullen wij met twee Colsoul Lancers starten, eentje voor Hilde en mijzelf en eentje voor Ludo en.... Tja, een naam kunnen wij nog niet geven, maar kunnen wel verklappen dat het om een topper gaat! Hopelijk slagen wij in dit project en kunnen wij in Bocholt twee identieke wagens presenteren.", aldus Peter.

03.04.06 ::  Nieuwe lay-out voor BMW Compact van Duquesne
Didier Duquesne kwam vorig jaar voor de dag met een originele BMW Compact. In de voorbije TBR Rally was hij echter iets te onstuimig met zijn achtertrekker en belandde hij in een gracht. De Compact werd tijdens de winterstop volledig gereviseerd en bovendien in een nieuw kleedje gestopt. Daarnaast werd de wagen ook aan de technische kant verbeterd. Dit weekend zullen Didier en co Jean-Yves Malfait aan het werk te zien zijn in Tielt (°36). Daarna volgen Komen, Wervik, enkele ASAF-wedstrijden en de Omloop van Vlaanderen, de afspraak van het jaar voor het team. De service zal verzorgd worden door DMS. Tussen de wedstrijden door neemt co Jean-Yves de Beemer onder handen.
Meer foto's van de vernieuwde Compact zijn te bekijken op PHP Foto.

03.04.06 ::  Morgen in "Power & Passion" op Topradio
Nu het rallyseizoen op volle toeren draait heeft Francis Veranneman het meer dan druk met zijn geesteskind 'Power & Passion'! "Brute pech verleden week! Mark Vandaelen (Kronos) zat met sponsors te dineren en Malcolm Wilson (M-Sport) gaf 'niet thuis' ondanks onze afspraak. Volgende keer beter! Niet getreurd, want deze week wordt het niet makkelijk om alles en iedereen in te plannen! Er is Tielt (TAC) die verreden wordt en daar kunnen we natuurlijk niet zomaar aan voorbij, of wat dacht je? Andy Lefevere, Pieter Tsjoen en ongetwijfled nog enkele andere potentiële smaakmakers zullen we aan de tand voelen hoe ze naar deze volgende BK-wedstrijd toeleven. Meteen ook de start in Tielt van de 'Ford Fiesta Trophy'. We bellen met Frederik Verstraete en komen zodoende meer te weten over het unieke project dat werd opgezet samen met Katho Kortrijk. Maar er is natuurlijk ook Bernd Casier. We polsen al even naar zijn voorbereidingen op Corsica. Misschien is François Duval ook bereikbaar en kan hij ons vertellen wat de deal met Skoda Auto als extra meebrengt voor hem? Er was ook 'Terre d'Auxerre' (F) afgelopen weekend met twee puike West-Vlaamse prestaties ! Pffff, dat wordt weer een propvolle aflevering van 'Power & Passion', aflevering 42, alweer op dinsdagavond van 20 tot 22 uur op 105. FM, TopRadio Westhoek. Zoals altijd zijn vragen voor de gasten welkom op francis@topradiowesthoek.be!

03.04.06 ::  Programma 2006: Hugaerts-Buekers
Het duo Luc Hugaerts-Sandra Buekers maakte deze winter de overstap van de vertrouwde Ford Escort naar de ex-Vanhees Focus Kit Car. Dit was voor het team een zware investering, en daarom wil men het geheel graag wat extra 'in the picture' plaatsen. Daarom wordt vanaf nu beroep op Yves Préal en zijn diensten van m2motorsport. Hij zal zorgen dat alles op vlak van persberichten, logistiek, catering, onthaal VIP’s, teamkleding en race-wear geregeld wordt. In Sint-Truiden en Hannuit was de Focus al in actie te zien, dit zijn de resterende wedstrijden in 2006:

06 mei: Rallysprint Monteberg
13 mei: 12u van Wervik
2 juli: Rally van de Suikerstreek
16 juli: Rally van Oudenburg
30 juli: Rallysprint van Linter
27 augustus: Short Rally van Kasterlee
24 september: Rallysprint van Roes
31 september: Rally van Haspengouw
22 oktober: Rally van Sombreffe
12 november: Hemicuda Rally

02.04.06 ::  TAC: Startnummers en ander nieuws
:: Gisteren werden op de Rally Party in de Europahal in Tielt de startnummers van de TAC Rally bekend gemaakt. Aangezien deze nog niet op de site van de TAC staan geven we al even een voorsmaakje. De nationale rijders zijn met 81, de Criterium-piloten met 28.

Nationaal + Historic (groep H):
1.Tsjoen
2.Deferm
3.Bouche
4.Van Parijs
5.Colsoul B
6.Van Woensel
7.Lefevere
9.Colsoul G
10.Princen
11.Snijers
12.Tanghe
14.Lietaer
15.Beauprez
16.Vandoorne
17.Vanwijnsberghe
18.Schmelcher
19.Desmet
20.Matterne
30.Prinzie
32.Dujardin
36.Duquesne
37.Louies
43.Croes, gevolgd door de 4 andere C2-rijders
57.Coene, gevolgd door de 5 andere Fiesta-rijders
65.De Keyser

RACB Rally Criterium
101.Hosten
102.Alliet X
103.Leune
104.Dekeersgieter
105.Ceenaeme
106.Alliet T
107.Debaere
108.Vanneste
109.Struyve
110.Daele

:: Op hun Rally Party stelde Mies Racing de Ford Sierra RS Cosworth voor. Hiermee zal Dirk Vermeirsch volgende week als nulwagen rijden. De gloednieuwe bolide zal ongetwijfeld voor heel wat spektakel zorgen, herinner u de passages van de Fina-Sierra in 2004! Voor Wervik is de Sierra al verhuurd aan Stefaan Prinzie. (foto www.miesracing.be)

 

:: Hein Derynck is één van de piloten die dit jaar in de Fiesta Sporting Trophy gaat rijden. De Fiesta A7 waarmee hij vorig jaar reed werd gisteren verkocht en afgehaald voor export. Bij Floral Racing wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de nieuwe Fiesta van het duo Derynck-Malais.

:: Naar jaarlijkse traditie wordt woensdag een shakedown gehouden en dit op de vroegere KP De Ratte. De start van de proef bevindt zich in de Willekomstraat, te bereiken via de Wingensesteenweg (baan Tielt-Wingene). Zo'n 40 wagens zouden deelnemen, waaronder enkele toppers. De inkomprijs bedraagt 5 €.

:: Forfait in het RACB Rally Criterium van Jan Czech (Opel Tigra): "Door sponsorperikelen zal ik helaas niet kunnen deelnemen aan de TAC Rally. Hoe spijtig ik het ook vind om er niet bij te zijn wens ik al mijn collega's een sterke wedstrijd toe en moge de rapste winnen. Hopelijk kunnen wij nog een bijkomende sponsor vinden voor de rest van het jaar want ik vind het Rally Criterium een mooi initiatief voor mensen met een kleiner budget."

Bekijk hier het nieuwsarchief